Dranghekken en beveiligers bij landelijke intocht Sinterklaas

Toegangssluizen tussen dranghekken moeten demonstranten zaterdag in Maassluis op afstand houden.

Foto Roos Koole/ANP

Bezoekers van de landelijke intocht van Sinterklaas zullen zaterdag door toegangssluizen tussen dranghekken moeten lopen om het terrein op te komen waar de goedheiligman zal worden ingehaald. Bij de hekken zullen beveiligers worden geplaatst om het feest rustig te laten verlopen. De gemeente hoopt op deze manier te voorkomen dat demonstranten zich in het publiek mengen.

Update vrijdag: in tegenstelling tot een eerder bericht komen er geen detectiepoortjes waar bezoekers doorheen moeten gaan. Het gaat om openingen tussen dranghekken die in de gaten worden gehouden door beveiligers.

Tot nu toe heeft zich slechts één groepering aangemeld om te demonstreren: de Nederlandse Volks-Unie (NVU), die wil dat Zwarte Piet blijft. De gemeente heeft de NVU inmiddels een vak bij de Zuiddijk toegewezen. “Als die dreigt te worden verstoord, dan kan ik een demonstratie verbieden”, zegt Haan. Maar andere groepen hebben ook al aangekondigd dat ze willen protesteren, zoals de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Demonstranten kunnen zich nog steeds aanmelden.

Ook zegt Haan in een gesprek met de Volkskrant dat er meer politie op de been zal zijn. “Ik denk dat er meer agenten zijn dan vorig jaar in Meppel.”

Lees ook: Maassluis doet alles om intocht leuk te houden

Roetveegpieten

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis komende zaterdag zullen veertig van de tweehonderd Pieten roetvegen hebben. De 160 andere pieten zullen zwart zijn. “Maar dan wel zonder de rode lipstick en het kroeshaar”, aldus Haan.

Eerder werd bekend dat bij de Sinterklaasintocht in Amsterdam alleen maar Pieten met roetvegen te zien zullen zijn. De NTR neemt zijn eigen pieten mee naar de intocht, zegt Haan:

“In het Sinterklaasjournaal is duidelijk geworden hoe die eruit zien. NTR en gemeente maken elk een eigen afweging, maar de bedoeling is dat het gelijk oploopt.”

Lees ook: Sinterklaasjournaal: de eerste piet is wit, de tweede is zwart

RTL

RTL maakte eerder bekend dat Zwarte Piet niet langer welkom is in haar programma’s. In plaats daarvan gaat het mediabedrijf alleen nog maar werken met schoorsteenpieten:

“Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar.”

Sinterklaas komt op zondag 13 november aan in de hoofdstad. Een dag eerder is de landelijke intocht in Maassluis. Vorig jaar was de helft van de Amsterdamse pieten een schoorsteenpiet, in 2014 was het een kwart.