Laatste voedselpakketten uitgedeeld in Oost-Aleppo

Het is volgens de VN nu zaak om een nieuw humanitair plan in werking te stellen in Aleppo.

Gebouwen in Aleppo op 8 november zijn hevig verwoest door bombardementen.
Gebouwen in Aleppo op 8 november zijn hevig verwoest door bombardementen. Foto Georges Ourealian / AFP

Hulpverleners hebben in het oosten van Aleppo donderdag de laatste voedselpakketten uitgedeeld. Dat meldt persbureau Reuters. Zonder uitzicht op nieuwe voedselverstrekking verwacht Jan Egeland, hulpcoördinator van de Verenigde Naties, dat het een “zware winter” wordt voor de nog 250.000 mensen die in het oosten van de stad wonen.

Hoewel er geen voedselpakketten meer zijn, heeft Egeland het idee dat een grote hongersnood voorkomen kan worden: “Ik denk dat niemand een kwart miljoen mensen wil laten sterven in Oost-Aleppo”, zo zei de hulpcoördinator.

Sommige families in de belegerde gebieden van Aleppo hebben al weken geen voedselpakketten meer ontvangen van hulpverleners met als gevolg dat het voedsel wat nog beschikbaar is, onbetaalbaar is.

Humanitair plan

Egeland zei tijdens de bijeenkomst in Genève dat hij “hoopvol” is over een vierdelig plan dat in de maak is om humanitaire hulp te verstrekken in Aleppo. Daarin staat onder meer dat alle strijdende partijen voedsel geleverd krijgen en dat hulporganisaties veilig de belegerde gebieden in kunnen voor medische evacuaties.

Lees ook: Het gevecht om de ziel van Aleppo, een stuk van correspondent Gert Van Langendonck over de verscheurde stad.

Aleppo was voor het begin van de burgeroorlog in 2011 de grootste stad van Syrië met zo’n 2,7 miljoen inwoners. Door de gevechten is de stad in tweeën verdeeld geraakt. West-Aleppo is in handen van de regering van president Assad, die gesteund wordt door Rusland, Iran en Hezbollah. Er wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen. Oost-Aleppo is in handen van de Syrische rebellen.