Laat Trump de wietteelt bloeien?

Kiezers in de Amerikaanse staten Californië, Massachusetts, Maine en Nevada hebben dinsdag vóór de legalisering van cannabis gestemd. In referenda hebben de staten zich in een meerderheid uitgesproken voor een nieuwe wet waarmee marihuana uit de criminaliteit wordt gehaald.

In Arizona wezen kiezers een wet die cannabis legaliseert via een referendum juist af.

In Californië staat in de nieuwe wet dat elke volwassene die ouder is dan 21 jaar één ounce wiet mag bezitten, ofwel iets minder dan 30 gram, en thuis zes planten mag telen.

Tot nu was marihuana al legaal in de staten Alaska, Colorado, Oregon en Washington alsook in het hoofdstedelijk district Washington D.C. Met de extra staten stijgt het aantal Amerikanen dat in een staat woont met legale wiet van 5 procent naar 20 procent, zo berekende The New York Times.

In verschillende staten werd dinsdag ook gestemd over de legalisering van marihuana voor medisch gebruik. De staten Florida, North Dakota en Arkansas stemden dinsdag ook vóór legaal wietgebruik na medische toestemming bij de behandeling van ziektes als kanker en hiv. 28 staten hebben nu enige vorm van legaal wietgebruik.

Colorado stemde vier jaar geleden al voor legalisering van de verkoop van wiet voor recreatief gebruik. In de zuidwestelijke staat is sindsdien een bloeiende cannabisindustrie ontstaan, waarin volgens het zakentijdschrift Forbes inmiddels 1 miljard dollar per jaar wordt omgezet.

In de wietsector wordt gevreesd dat Trump een havik als minister van Justitie zou kunnen benoemen die de reguleringen aanpakt. Tijdens de campagne zei Trump evenwel dat hij aan bestaande wietwetten niet zal tornen. „We hopen dat dit de enige campagnebelofte is waar hij zich wel aan zal houden”, zei een wietteler uit Colorado woensdag. (NRC)