Grote inval in Duitsland bij ‘Turks-Duitse’ clubs

De politie in Duitsland heeft woensdag in een grootscheepse actie tegen georganiseerde misdaad invallen gedaan bij Turkse clubs, verspreid over het land. Bij de operatie, met 1.500 agenten in zes deelstaten, werden zeven arrestaties verricht. Ook werden wapens in beslag genomen en apparatuur voor de digitale opslag van gegevens.

Meer dan vijftig woningen, bedrijfsruimtes en kantoren werden doorzocht in Hessen, Beieren, Baden-Württemberg, Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Hamburg. Gezocht werd naar drugs, wapens en documenten die bewijs voor criminele activiteiten zouden kunnen leveren.

De actie was gericht op de zogeheten Osmanen Germania Boxclubs. De clubs zouden vooral Turks-nationalistische leden hebben. De gearresteerde mannen wordt onder meer poging tot moord ten laste gelegd. Tussen de Osmanen en een Koerdische groep, Bahoz, zou het regelmatig tot hoog oplopende confrontaties komen, waarbij vuurwapens en een granaat gebruikt zijn.

De autoriteiten vrezen dat de groepen hun gewelddadige conflict uit Turkije naar Duitsland importeren. De naam boksclub is verwarrend, want met de bokssport hebben ze niets te maken. Qua organisatie lijken ze op motorclubs als de Hells Angels, maar ook motorfietsen spelen geen rol.

Zes van de zeven arrestaties vonden plaats in Hessen, waar zich in de stad Dietzenbach het hoofdkwartier van de Osmanen bevindt en wara 70 tot 80 Osmanen zouden zijn. (NRC)