Europese bonden beloven aanpak homoacceptatie in voetbal

In de Arena werd woensdagavond een document ondertekend waarin de UEFA en individuele Europese voetbalbonden beloven werk te maken van homoacceptatie in het voetbal.

Foto Raymond van der Bas, Heroes of Football

Voetbal moet niet de plek zijn waar mensen gedwongen uit de kast te komen, nee, dat wilde Frans Timmermans helemaal niet zeggen. Dat is persoonlijk, en mensen hebben dat maar te respecteren. Maar voetballers die in de kast blijven zitten omdat ze bang zijn, bang omdat ze denken ‘minder’ te zijn dan anderen, daar kan hij niet tegen. Timmermans, vicepresident van de Europese Commissie, sprak woensdagavond bij de lancering van de campagne Heroes of Football, een campagne ter bevordering van de diversiteit, en met name homoacceptatie, in het Europese voetbal.

Boven de Ajax-fanshop in de Amsterdam Arena, omringd door vitrines met shirts en prijzen, ondertekenden Timmermans, de UEFA, FARE (Europese organisatie die strijdt tegen ongelijkheid) en afgevaardigden van elf Europese voetbalbonden een document waarin ze beloven werk te maken van homoacceptatie. Want zelfs in landen waar homoseksualiteit zichtbaar is en voor het grootste deel maatschappelijk geaccepteerd, neem Nederland, zijn homoseksuele voetballers - en homo’s in vele andere sporten - er maar weinig. En zeker in de topsport. Ondenkbaar dat ze er gewoon niet zijn, dat is het eerste dat alle betrokkenen benadrukten, dus er moet iets gedaan worden.

Wedstrijd voor komende zomer

De campagne bestaat niet alleen uit de belofte van de UEFA en betrokken bonden - onder meer die van Engeland, Schotland, Italië, Ierland, België, Hongarije en Turkije waren aanwezig. Er is een documentaire gemaakt met ervaringsdeskundigen, er zijn campagnefilmpjes gemaakt waarvan het doel is dat ze tijdens WK-kwalificatiewedstrijden in stadions getoond worden, en er wordt een team samengesteld dat bestaat uit homoseksuele spelers uit verschillende Europese landen. Dat team moet voor komende zomer compleet zijn en een wedstrijd gaan spelen tegen een ander team. De hoop van de initiatiefnemers is dat de wedstrijd uitgezonden kan worden.

De eerste twee leden van het team spraken woensdagavond in de Arena. Jesús Tomillero, de 21-jarige Spaanse scheidsrechter die internationaal nieuws werd omdat hij bedreigd werd en nog wordt vanwege zijn homoseksualiteit, moet de eventuele wedstrijd gaan leiden. Michael van Praag, als voorzitter van de KNVB de afgelopen jaren persoonlijk betrokken bij de agendering van het onderwerp vanuit de Nederlandse bond, beloofde hem tijdens een komende vergadering van de UEFA, in december, zijn Spaanse collega Ángel Villar te spreken over de situatie van Tomillero. De eerste speler in het elftal is een Nederlandse, de jonge amateurvoetballer Danilo Verboom. Hij zei te willen dat “het thema genormaliseerd” wordt binnen de sport.

Lees ook: Interview met Jesús Tomillero.

Waar de KNVB in 2012 een actieplan opstelde om homoacceptatie in het voetbal te stimuleren, is niet eerder een dergelijke grote Europese samenwerkingscampagne geweest. De vraag blijft in hoeverre er actief gehoor aan zal worden gegeven, en op welke manier. De intentie was duidelijk te merken bij de aanwezige bonden woensdagavond, maar de vraag hoe ze dachten het in hun land te gaan aanpakken leek ze erg te overvallen. Beginnen bij de jeugd. Het erover hebben. De maatschappelijke interesse moet verhoogd worden. Direct met teams praten. Een structuur van steun ontwikkelen. Een greep uit de antwoorden. Het gaat duidelijk om de intentie, en dus is het altijd afwachten of de bonden gaan doorpakken. Volgens Karin Blankenstein, wier John Blankenstein Foundation al acht jaar een drijvende kracht is achter het zichtbaar maken van het onderwerp in Nederland, zijn de bonden wel duidelijk enthousiast en willen ze er werk van maken.