Donald Trump mogelijk deze maand nog voor de rechter

De vastgoedmagnaat wordt aangeklaagd door studenten van Trump University vanwege “waardeloze” colleges.

Foto: Joe Radel / AFP

Donald Trump staat voor hij het Witte Huis betrekt mogelijk eerst nog voor de rechter in San Diego. Een zaak die oud-studenten van zijn ter ziele gegane Trump University hebben aangespannen staat voorlopig voor 28 november op de rol.

De oud-studenten claimen dat ze zijn bedrogen bij een serie college´s over vastgoed. Ze betaalden naar eigen zeggen 35.000 dollar voor “waardeloze geheimen” van door Trump zelf geselecteerde docenten. Inmiddels heeft Trump toegegeven dat de docenten niet zelf heeft geselecteerd, maar dat het ‘marketing-taal’ was.

Zittende presidenten zijn beschermd tegen gewone rechtsvervolging, maar dat geldt niet voor zaken die hebben plaatsgevonden voor het betrekken van The Oval Office. Toch zou het goed kunnen dat de rechter beslist tot uitstel zodat Trump de zaak kan schikken. Maar het simpele feit dat hij gekozen is als president is niet genoeg om de zaak op de lange baan te schuiven.

Volgens door persbureau Reuters geraadpleegde deskundigen wordt het haast onmogelijk een onbevooroordeelde jury te selecteren als de zaak daadwerkelijk doorgaat, omdat vrijwel iedereen al een sterke mening heeft over Trump.

Tijdens de campagne heeft Trump herhaaldelijk gezegd dat hij deze zaak gaat winnen en heeft hij rechter Gonzalo Curiel ervan beschuldigd vooringenomen te zijn, omdat hij Mexicaanse ouders heeft.