Dokteronline.nl verliest kort geding van Rambam

BNN-VARA-programma Rambam mag de verborgen camerabeelden die zij bij Dokteronline.nl maakten uitzenden. Dat heeft de rechter donderdag bepaald.

Rambam-presentatoren (BNN-VARA)

Dokteronline.nl probeerde via een kort geding de uitzending van verborgen camerabeelden tegen te houden. De website vond dat Rambam de verborgen camera niet had mogen inzetten. De rechter is het hier niet mee eens en de beelden mogen uitgezonden worden.

Dokteronline.nl is een online medicijndienst waar bezoekers zonder consult met een dokter medicijnen kunnen bestellen. Een Rambam-presentator ging vermomd als een Tsjechische arts solliciteren bij dokteronline. Ook ging het tv-programma aan het werk bij de klantenservice van Dokteronline.nl en werd er geprobeerd om nazorg te krijgen bij de site onder het mom van vervelende bijwerkingen.

Volgens de rechter hebben de producer en BNN-VARA de personen die in beeld kwamen via de verborgen camera voldoende geanonimiseerd, en is hun privacy dus voldoende beschermd.

Online medicijndiensten, zoals Dokteronline.nl, zijn verboden in Nederland, maar doordat het bedrijf gevestigd is in Curaçao doet het voor de letter van de Nederlandse wet niets verkeerd. De website kwam in 2007 al in opspraak toen een patiënt zelfmoord had gepleegd met medicijnen van Dokteronline.nl. De op dat moment enige arts van de dienst werd toen een jaar geschorst.

    • Shannon Bakker