De Zaanse vader van zeventig Startpagina-dochters

Interview

Startpagina heeft zo’n 7.000 ‘dochters’, vaak al jaren onderhouden door hobbyisten. Peter van Dongen heeft er zeventig onder zijn hoede.

Peter van den Dongen, beheerder van 70 Startpagina-dochters.
Peter van den Dongen, beheerder van 70 Startpagina-dochters. Foto Anjo Kan

‘Ik ben vaak bezig met dingen waar ik niets aan verdien’, zegt hij in zijn kleine, volle huurflatje in Zaandam. Peter van den Dongen (59) repareert er fietsen, en als muziekliefhebber waagt hij zich ook nog wel eens aan een langs de kant van de weg gevonden harmonium. Zijn collectie ongestempelde postzegels staat in een eikenhouten kast. Wordt nog eens veel geld waard, dacht hij lange tijd. Dat denkt hij nu niet meer.

Van den Dongen is zonder twijfel een van de belangrijkste beheerders van wat Startpagina het ‘themanetwerk’ noemt: de pakweg zevenduizend dochterpagina’s, van aambeien.startpagina.nl tot zzp.startpagina.nl, die elk rijtjes links voorschotelen binnen een specifieke interesse. Er zijn ongeveer 1.400 beheerders, die dus gemiddeld per persoon vijf dochters draaiende houden. Van den Dongen is grootgrondbezitter: hij doet er zeventig, 1 procent van het totaal. Daaronder ook kranten.pagina.nl, een van de best bezochte.

Vóór Startpagina huppelde hij als ware factotum van het een naar het andere. Hij was leverancier van reinigingsmiddelen, dienstplichtig bewaker bij de luchtmacht en freelance journalist bij regionale kranten. Hij runde een groothandel in Nederlandse diepvriesproducten aan de Costa del Sol.

Bannertje

Rond de eeuwwisseling, net teruggekeerd uit Spanje, stuitte hij op de nog jonge site Startpagina. Van den Dongen zag de eerste dochterpagina’s voorbijkomen en besloot mee te doen. Met klassieke-muziek.pagina. nl, zijn eerste, verdiende hij hooguit af en toe 2,50 gulden als iemand op een bannertje klikte.

Hij begon het serieuzer aan te pakken toen er, zoals hij het zegt, „toestanden” kwamen. De vuurwerkramp in Enschede, en een jaar later 9/11. Grote nieuwsgebeurtenissen waar hij aparte pagina’s voor opzette. „Na 11 september werkte ik er een maand lang ’s nachts aan, want dan waren de Amerikanen wakker”, zegt hij. „’s Ochtends had ik dan nieuws dat ze op de Nederlandse journaals nog niet hadden.” Ook 911-complot.startpagina.nl is van hem. („Verder ben ik een erg nuchtere denker, maar dit is gewoon een geintje van Bush geweest”.)

Door zijn werk voor de pagina’s over grote rampen kreeg hij van de Startpagina-directeur dochter kranten.startpagina.nl aangeboden. Die site runt hij nog steeds, net als aanverwante pagina’s over kranten in andere landen. Het komt voor dat hij er een week lang niets aan hoeft te doen, zegt hij, maar gemiddeld is hij er wel een paar uur per dag mee bezig. Dode links vervangen, iets nieuws toevoegen. „Het moet dynamisch zijn.”

1.000 euro per maand

En hij verdient er, in tegenstelling tot met de fietsen en de filatelie, wel degelijk aan. De kranten-dochter trekt in een goede maand 100.000 bezoekers; Van den Dongen houdt daar naar eigen zeggen zo’n 1.000 euro aan over. Hij verdient dat geld met banners, commerciële links naar proefabonnementen voor Nederlandse kranten en gesponsorde links die bovenaan de pagina verschijnen als je de zoekfunctie gebruikt.

Is een Startpagina-beheerder neutraal? Van den Dongen erkent dat hij dat zou moeten nastreven, maar hier en daar piept zijn mening erdoorheen. Hij noemt zichzelf een „aperte tegenstander van hoe Europa nu geregeerd wordt” en zette om ideologische redenen GeenStijl prominent linksboven, want, immers, „dwarsliggers houden het spoor recht”. Het is de meest geklikte link na De Telegraaf en het AD. Niet dat dát hem iets extra’s oplevert, overigens. „Ik denk dat ze wel blij met me zijn, maar die hoor je daar niet over.”