De moslim-inwoners van Bay Ridge, Brooklyn, zijn bang

Moslims in Brooklyn Nu Amerika een nieuwe president heeft gekozen, voelt de islamitische gemeenschap zich met de rug tegen de muur gedreven. In zijn campagne heeft Trump moslims immers als zondebok gebruikt.

Amani Ramouni (27) verlaat de Internationaal Islamitische Academie in Detroit.
Amani Ramouni (27) verlaat de Internationaal Islamitische Academie in Detroit. Foto Nova Safo/AFP

De stemming is bedrukt in de moskee in Bay Ridge, Brooklyn. Een man van middelbare leeftijd heeft plots een fatale hartinfarct gekregen op de dag dat de Verenigde Staten Donald Trump als president koos. Volgens islamitische regels wordt hij een dag later begraven. Hun tranen zijn voor de overledene, zeggen mannen en vrouwen die na het middaggebed naar buiten druppelen.

Maar ze zijn extra gespannen door de overwinning van Trump.

Er is angst voor geweld en discriminatie. En angst voor deportatie en de onmogelijkheid om nog familie uit het buitenland naar de VS te halen, zegt Mahdiy Mumin. Hij is chauffeur van de lijkwagen. Hij heeft net snel gebeden en staat nu voor de ingang te wachten op de familie van de overledene. Net als veel van de ongeveer honderd moslims die hier zijn samengekomen, is hij „geschokt” door Trumps overwinning.

Mumin vertelde zijn veertienjarige dochter voordat ze dinsdag naar bed ging dat Hillary Clinton haar volgende president zou worden, daar was hij zeker van, ook al had hij zelf niet gestemd. „Na deze begrafenis ga ik naar huis om met haar praten over wat het betekent dat Donald Trump heeft gewonnen”, zegt hij:

„Ik wil niet dat zij en haar moeder nog zonder mij de deur uitgaan. Het is te gevaarlijk.”

Islamofoob

Mumin kwam toen hij twintig was uit Oezbekistan naar New York. Dankzij zijn Amerikaanse vrouw, die zich voor hem bekeerde, hoeft hij zich geen zorgen te maken over Trumps dreigement om immigranten uit te zetten.

„Ik ben niet bang voor hem of zijn beleid, maar voor alle mensen die hij met zijn campagne heeft aangemoedigd om racistisch en islamofoob te zijn. Mijn vrouw krijgt vanwege haar hoofddoek vaak te horen dat ze moet oprotten naar haar eigen land, terwijl ze hier vandaan komt.”

Net als de grote meerderheid van de vrouwen in deze grootste moslimbuurt van New York draagt zij een hijab. Bijna allemaal zijn ze geheel in het zwart, ongeveer één op zeven bedekt ook haar gezicht en haar handen. Mumin: „Nu hij heeft gewonnen denken zijn aanhangers dat het dus prima is om agressief tegen moslims te zijn, ga je gang. Meestal verbaal, maar soms ook erger. Mijn zwager zit bij de politie en hij zegt dat geweld tegen moslims enorm is toegenomen.”

Vooral de moord op een imam en zijn assistent in Queens afgelopen zomer heeft de gemeenschap opgeschikt.

Geen moslims meer

Donald Trump heeft moslims tot één van de zondebokken van zijn campagne gemaakt. Hij wil geen migranten uit islamitische landen meer toelaten, ook geen Syrische vluchtelingen. En hij wil een nationaal register opstellen waarin alle moslims geregistreerd moeten worden. Daarnaast heeft hij gezegd alle migranten te willen uitzetten die niet over de juiste papieren beschikken. De vraag is of hij dit allemaal voor elkaar kan krijgen, maar zijn, voor velen onverwachte, overwinning komt hard aan in deze buurt.

Overigens zeggen veel bewoners hier niet, of met tegenzin, op Clinton te hebben gestemd. „Zij heeft, vanwege Irak, Syrië, Libië en Israël bloed aan haar handen”, zegt Mosad Almontaster (64), oorspronkelijk afkomstig uit Jemen.

„Maar de duivel die je kent is veiliger dan de duivel die je niet kent.”

Christina Elhaddad (26) is vanochtend verontrust naar haar werk gegaan. Ze is immigratie-advocaat bij het Arabisch-Amerikaanse centrum in Bay Ridge. „Ik ben bang dat dit centrum een doelwit is voor extremisten, juist nu zij zich door Trump gesterkt voelen.”

Ze heeft vandaag verschillende verontruste cliënten op bezoek gehad. Sommigen zijn hier illegaal, omdat ze langer zijn gebleven dan hun visum toestond. „Ze vragen me of ze hun spullen al moeten pakken en zelf maar moeten gaan, maar ik stel ze gerust dat er voorlopig niets veranderd.”

Ik weet niet wat er gaat gebeuren

Voorlopig, want ze beseft dat Trump met een Republikeinse meerderheid in zowel het Huis als de Senaat, en na de benoeming van een nieuwe rechter een conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof, relatief eenvoudig wetten en regels kan veranderen. Elhaddad:

„Als ik eerlijk tegen ze ben, zeg ik dat ik geen idee heb wat er gaat gebeuren.”

Het meest maakt ze zich zorgen om hen die hier als kind zijn gekomen, zegt ze. „Onder president Obama konden zij zich aanmelden om voor amnestie in aanmerking te komen. Die registratie kan nu tegen hen gebruikt worden.” Ze denkt niet dat de overheid er opeens een prioriteit van zal maken om die mensen te verwijderen. „Het budget voor deportaties is beperkt en ze zullen zich blijven concentreren op criminelen en mensen die een gevaar zijn voor de samenleving. Maar Trump heeft zijn achterban beloftes gedaan”, zegt Elhaddad. Zij kwam zelf als 12-jarige met haar christelijk-Libanese familie legaal naar de VS.

Behalve met illegalen heeft ze woensdag vooral mensen gesproken die haast willen maken met de immigratie van familieleden. „Ze vrezen dat dat over twee maanden niet meer kan.” Overheidsdiscriminatie van moslims ín de VS zal Trump moeilijk kunnen institutionaliseren, zegt Elhaddad. „Wie op Amerikaans grondgebied is, heeft volgens de Grondwet recht op een eerlijke en voor iedereen gelijke behandeling. Maar mensen die hier nog niet zijn, kunnen eenvoudig gediscrimineerd worden. Wie geen visum krijgt bij een consulaat in het Midden-Oosten, kan daar niet tegen in beroep gaan.”

Ook een programma om Syrische vluchtelingen op te nemen, kan Trump eenvoudig stopzetten, denkt Elhaddad.

„Dat zou ook vreselijk zijn, maar het is niet iets waar mensen in deze buurt zich zorgen over maken.”