China

Doodstraf en celstraffen voor explosie Tianjin

Een rechtbank in China heeft woensdag een voorwaardelijke doodstraf en 48 celstraffen uitgedeeld in verband met de bloedige ontploffing vorig jaar op een industrieterrein in Tianjin. Dat meldt staatspersbureau Xinhua. Bij de explosie kwamen 173 mensen om, onder wie 99 brandweerlieden en elf agenten. De chef van een logistiek bedrijf kreeg een voorwaardelijke doodstraf. Hij betaalde smeergeld om tussen 2013 en 2015 illegaal meer dan 49.000 ton van de zeer giftige en brandbare stof natriumcyanide in een opslagplaats onder te brengen. Yu liet weten zijn daden te betreuren en niet in beroep te zullen gaan. De explosie was een van de bloedigste uit de moderne Chinese geschiedenis. Voorwaardelijke doodstraf wordt in de praktijk na twee jaar meestal omgezet in levenslang. (AP)