Bpost biedt Kamerleden openheid bod op PostNL

overname

Het overnamebod van Bpost op PostNL is een politieke zaak geworden. De druk van aandeelhouders op PostNL neemt toe.

Foto ANP

Het Belgische postbedrijf Bpost is bereid om de Tweede Kamer volledige inzage te geven in hun bod op PostNL. Dat heeft het bedrijf gezegd tegen Het Financieele Dagblad. Door de biedbrief openbaar te maken hoopt Bpost de Nederlandse weerstand tegen een overname weg te kunnen nemen. Allerlei toezeggingen kunnen dan door de Kamer worden getoetst.

Premier Rutte en minister Kamp (Economische Zaken, VVD) lieten al weten dat ze niet gelukkig zijn met het „vriendelijke voorstel” om de ondernemingen te combineren. Bpost spreek van een „fusie van gelijken”, in de praktijk is het een overname van PostNL door Bpost. Kamp beschouwt overname door een staatsbedrijf als „een stap terug”. PostNL werd in de jaren negentig geprivatiseerd.

Juist omdat PostNL een privaat bedrijf is met internationale aandeelhouders, is Bpost-topman Koen Van Gerven „zeer verbaasd” over de politieke bemoeienis. In De Telegraaf zei hij donderdag dat de liberale politici er „met gestrekt been” in gaan en dat de angst voor inmenging van de Belgische regering ongegrond is. Als de overname doorgaat vermindert het Belgische staatsbelang van 51 naar 40,3 procent.

Maandenlange gesprekken over samenwerking werden in dit mei van dit jaar zonder resultaat beëindigd. PostNL werd vorige week overvallen door het bod van Bpost. Bpost wil 2,5 miljard euro voor PostNL betalen.

PostNL reageerde begin deze week afwijzend, omdat het bedrijf vertrouwt op de zelfstandige strategie. Grootaandeelhouder John de Mol roept de twee bedrijven op om met elkaar te gaan praten, liet hij donderdag via de beheerder van zijn 5 procent aandelen weten.

Naar verwachting komen de raad van commissarissen en de raad van bestuur van PostNL een dezer dagen met een nadere reactie op het bod, na bestudering met juridische en financiële adviseurs.