Armin van Buuren viert jubileum in Amsterdam Arena

Van Buuren (39) werd vijf keer verkozen tot de beste deejay ter wereld. Dit jaar staat hij vierde. Hij staat al vijftien jaar in de top-vijf van beste deejays ter wereld.

Foto ANP / Paul Bergen

Deejay en producer Armin van Buuren viert zijn twintigjarige carrière mei volgend jaar met een eigen show in de Amsterdam Arena. „Dit gaat de meest monumentale en verleidelijke show ooit worden”, zegt hij op zijn website.
Van Buuren (39) werd vijf keer verkozen tot de beste deejay ter wereld. Dit jaar staat hij vierde. Hij staat al vijftien jaar in de top-vijf van beste deejays ter wereld.

In een vraaggesprek met NRC verklaart Van Buuren zijn langdurige succes onder meer uit het feit dat hij zich nooit heeft afleiden door de dance scene.

„Ik heb me eigenlijk altijd een vreemde eend in de bijt gevoeld. Dat vind ik eigenlijk wel lekker. Want het gaat mij puur om de muziek.”

Van Buuren kon zich naar eigen zeggen bovendien onafhankelijk opstellen binnen de dancescene, doordat hij aan het begin van zijn carrière een studie rechten in Leiden wist te voltooien. „Die studie heeft me creatieve vrijheid gegeven”, zegt hij. „Ik heb nooit druk gevoeld om te moeten presteren in de muziek. Ik heb altijd gedacht: muziek is mijn hobby, ik doe het een paar jaar, en dan kap ik ermee. Het is alleen wat langer geworden.”

Lees meer over Armin van Buuren: in de NRC Cultuur Top 100

In de loop der jaren is zijn manier van werken wel veranderd, zegt de deejay. „Het is ontzettend leuk om succes in je eentje te hebben”, vertelt hij. „Maar het is véél leuker om met een groep een prijs te winnen. Ik hou liever een vierde deel van een liedje over terwijl ik daarbij een leuke tijd heb gehad, dan dat ik in m’n eentje in de studio heb zitten ploeteren om een liedje te scoren. Het geeft een veel grotere voldoening om dat te delen met anderen.” Van Buuren denkt dat samenwerken leidt tot extra creativiteit. „Je moet leren delen om te kunnen vermenigvuldigen.”

De Armin Only Show is op 13 mei 2017 in de Arena.

    • Arjen Schreuder