Amerikaanse komieken reageren op zege Trump

Hoewel de komische praatprogramma’s strooiden met grappen, was de teleurstelling en ontluistering onmiskenbaar. Ook werd een beetje therapie geboden.

Seth Meyers Screenshot van YouTube

De beroemde Amerikaanse komische praatprogramma’s hebben inmiddels ook gereageerd op de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Onder meer Samantha Bee, Stephen Colbert en Seth Meyers lieten van zich horen. En hoewel de comedians strooiden met grappen, was de teleurstelling en ontluistering bij de uitzendingen onmiskenbaar.

Stephen Colbert, die de afgelopen maanden zijn aversie van Trump niet onder stoelen of banken stak, reageerde wat verdwaasd toen duidelijk werd dat de Republikein zou winnen. Hij wees erop dat Amerika “meer verdeeld is dan ooit” en dat bijna de helft van de Democraten de Republikeinen ziet als “gevaar voor het land” – en vice versa. Aan het einde maakt de verbijstering plaats voor woede en steekt Colbert een tirade af over wat het inhoudt om “echte Amerikanen” te zijn.

Een dag later kwam Colbert met een tweede uitzending, waarbij hij mensen opriep nog niet naar Canada te verkassen. Hij vroeg mensen, net als Clinton, zich te realiseren dat Donald Trump écht de 45e president van de Verenigde Staten wordt.

Samantha Bee, wellicht de meest uitgesproken Trump-criticus van alle Amerikaanse komieken, gaat er ook met gestrekt been in. Ze vraagt zich eerst af hoe het kan dat bijna alle grote peilers ernaast zaten. Zij zegt grappend te vrezen dat zij persoonlijk verantwoordelijk is voor de zege van Trump – omdat zaken waar ze zich voor inzet doorgaans het onderspit delven. Daarna volgt een opsomming van campagnemomenten en een grimmige vooruitblik op de toekomst.

Lees ook: Waarom zaten bijna alle peilingen ernaast?

Alien versus Predator

Conan O’Brien blijft wat ingetogener en slaat een brug naar eerdere momenten in de Amerikaanse geschiedenis dat er sprake was van heftige politieke strijd, zoals “Adams versus Jackson of Alien versus Predator”. Vervolgens zegt hij dat hij veel niet-democratische landen heeft bezocht waar ze alles zouden geven voor de macht om “te kiezen wie [hun] land gaat verpesten”. Hij citeert Churchill en eindigt met het opvrolijken van het publiek door een wel heel bijzondere hond het podium op te laten komen.

Seth Meyers begint zijn show, na het verwelkomen van het publiek, treffend met een Trumpcitaat vol schuttingtaal. “Sorry dat ik vloek, maar de laatste keer dat ik het checkte vond de kiescommissie dit prima”, zegt Meyers met een flinke glimlach. Hij geeft toe dat hij het elke keer mis had met zijn voorspellingen over Trump, omdat hij de Republikein nooit een kans had gegeven. Maar al die inschattingsfouten hebben volgens Meyers ook iets positiefs te bieden: “Gebaseerd op hoe mijn eerdere voorspellingen zijn uitgekomen, zal hij waarschijnlijk een geweldige president worden.”

Wat gaan de kopstukken van de campagne nu doen?

Jimmy Kimmel begint positief: “Wat je ook vindt van het resultaat, de verkiezingen zitten er eindelijk op.” Hij blikt vervolgens vooruit op wat de hoofdrolspelers van de verkiezingscampagne nu met hun levens gaan doen:

James Corden probeert ook chocolade te maken van wat er de avond daarvoor gebeurd is. “Je hoorde Democraten steeds zeggen: ga stemmen!”, aldus de komiek. “En rond 20.00 uur hoorde je ze zeggen: wacht even, jij niet!” Vervolgens somt hij op wat er mooi is aan de VS en roept hij mensen op tot eenheid:

In The Daily Show werd na een paniekerige intro vooral vol ongeloof gereageerd:

The Daily Show maakte eerder deze uitzending, waar een postapocalyptisch beeld wordt geschetst van hoe de Verenigde Staten eraan toe zullen zijn na vier jaar Trump:

    • Casper van der Veen