‘Afkickkliniek’ voor suiker verslaafden is populair

Suiker

In de Leidsestraat streek vorige week een tijdelijke afkickliniek neer om mensen te wijzen op het gevaar van suiker. Want dat eten we, onbewust, veel te veel.

Foto Jordy Rietbroek

Op de Leidsestraat, voor de ‘Suiker Afkickkliniek’, ontstaat discussie. „Rauwe groenten en glutenvrij”, zegt een vrouw beslist. „Ik ben meer van de smoothies”, zegt een ander. „Verse gember, rauwe cacao, lekker wat fruit, avocado.” Nee-nee-nee, schudt de andere vrouw. „Het beste is: gewoon koken zoals je moeder het deed.”

De ‘Suiker Afkickkliniek’, tot en met zondag geopend, is een slimme publiciteitsstunt van het Diabetes Fonds om mensen op de gevaren van suiker te wijzen. Want 80 procent van de Nederlanders krijgt 1,5 tot twee keer te veel binnen: we eten 7.400 klontjes per jaar, twintig per dag. Eén op de drie baby’s die nu geboren worden krijgt diabetes type 2, is de voorspelling – wat weer tot een hartinfarct en nierfalen kan leiden.

De kliniek, gelegen naast een vrolijk volle winkel met Brits en Amerikaans voedsel zoals Oreo-koekjes en cornflakes in alle smaken, moet consumenten bewuster maken van wat ze naar binnen stoppen. En de fabrikanten, die maar suiker blijven stoppen in onverwachte producten zoals tomatensaus of ontbijtgranen. Dinsdag bood het Fonds de Tweede Kamer een petitie aan over de hoge suikerconsumptie – alleen het CDA heeft een zogenoemde ‘suikertaks’ in het verkiezingsprogramma staan.

52 procent suiker

Bij de opening maandag werden wat cijfers genoemd. Een pak vanillevla: 36 suikerklontjes. Een candybar: acht. Een grote zak chips: 72 suikerklontjes. „Je zult maar ouder zijn en denken: ik doe het goed voor mijn kind”, zei wethouder Eric van der Burg over yoghurtgums in zes soorten fruitsmaken, zonder vet en toegevoegde kleurstoffen, maar voor 52 procent suiker. Van der Burg, als een van de weinige VVD’ers voorstander van een vettaks, vertelde graag over zijn inzet Amsterdamse kinderen op gewicht te krijgen. Eén op de vijf kinderen is nu te zwaar, 9.300 kinderen hebben obesitas, waarvan 2.300 morbide obesitas. Met onder andere voorlichting, gezondere scholen en een persoonlijk traject voor obese kinderen moet het aantal Amsterdamse kinderen met overgewicht in 2033 zijn teruggebracht tot nul.

Eet jij te veel suiker?: Doe hier de test

Je zult maar ouder zijn en denken: ik doe het goed voor mijn kind

Een echte ‘afkickkliniek’ is het niet, op de Leidsestraat. Er is algemene informatie te vinden over suiker en vrouwen in witte doktersjassen delen water met komkommersmaak uit. Toch trekt het pand veel bezoek, zelfs mensen van buiten de stad, die het op televisie hebben gezien.

Ook Tineke van Geemert (56) wilde hier graag naartoe. Ze komt uit Amsterdam („dat hoor je zeker wel”) en buurvrouw Wil, „71 maar ik voel me veel jonger”, is met haar meegekomen. De broekmaat van Wil is al jaren dezelfde en ze weet wel hoe dat komt. Elke morgen even zwemmen in Sportfondsenbad Oost. Vanmorgen at ze daarna een lekker broodje bij de Hema, met een worst, dat moet kunnen, en toen twee beschuitjes. Nooit koolzuur (een generatieding) en koffie altijd zonder suiker. Blijven bewegen, soms op de fiets naar Purmerend. Elke maandagmiddag aerobics. „En af en toe een goede neut.”