‘De spullen in je huis moeten een herinnering met zich meedragen’

de binnenkijker fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een oude danszaal in Meise (België).

Huis Het huis waar Jo Klaps en zijn gezin wonen was vroeger een danszaal en café. Het plafond van de danszaal (nu de woonkamer) is 3,60 meter hoog. Het huis staat in het kleine dorp Meise aan de ‘groene rand’ van Brussel. Toen ze het kochten stond het gebouw al een paar jaar leeg. Het podium stond nog in de danszaal maar het was in slechte staat en het stonk. „We hebben alles eruit laten slopen, alleen de kale muren bleven over.”

Reis. Klaps is docent aan de architectuurschool in Hasselt en richt daarnaast musea en tentoonstellingen in. Design-design vindt hij niks. „Dat is me te kil. De spullen in je huis moeten persoonlijk zijn en een herinnering met zich meedragen.” In zijn woonkamer staat een vitrinekast vol spullen uit het verleden: matchbox auto’s, en dingen die hij en zijn vrouw en dochters hebben opgeraapt. „Ik vind het leuk om dat tentoon te stellen, dat moet je niet wegstoppen in een doos.”

Café In het oude café zit nu zijn kantoor. Verder is er een keuken, bibliotheek en tv-kamer en boven de slaapkamers. Klaps kocht recent het huis van de buren en heeft daardoor nu ook een grote tuin.

Van IKEA? Een trapje met twee tredes en een bank. En misschien nog wat kleine dingen.

Meenemen bij brand? De kinderen, de hond, mijn harde schijven en mijn vijftien gitaren.

    • Frederiek Weeda