Wie worden de ministers in Trumps kabinet?

Eén van de eerste prioriteiten van aankomend president Donald Trump is de benoeming van een kabinet dat op 20 januari volgend jaar kan aantreden.

Evan Vucci/AP

Onder de namen die worden genoemd voor de nieuwe regering van Trump zijn de Republikeinse kopstukken die hem tijdens de campagne trouw hebben gesteund, zoals oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich, oud-burgemeester van New York Rudolph Giuliani, gouverneur van New Jersey Chris Christie en Ben Carson, mede-kandidaat tijdens de Republikeinse voorverkiezingen.

Maar ook persoonlijke vertrouwelingen van Trump komen in aanmerking voor belangrijke kabinetsposten, melden anonieme ingewijden aan onder meer Politico. Zo zou Steven Mnuchin, financieel directeur van de campagne van Trump en afkomstig van de zakenbank Goldman Sachs, mogelijk minister van Financiën worden. Forrest Lucas, oprichter van de olieproductenmaatschappij Lucas Oil, zou de eerste keuze zijn van de nieuwe president voor Binnenlandse Zaken.

Buitenlandse Zaken

Gingrich wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken. Dat is opmerkelijk, omdat hij in tegenstelling tot de nieuwe president voorstander is van vrijhandel, en een meer interventionistische koers voor Amerika in de wereld. Ook Bob Corker, Republikeins senator namens de staat Tennessee en voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, geldt als kanshebber voor de post.

Defensie

Voor minister van Defensie is Jeff Sessions, senator uit de staat Alabama, een belangrijke gegadigde. Sessions verdedigde Trump na de onthulling tijdens de campagne waarop Trump vulgaire uitspraken deed over vrouwen. Een andere kandidaat is luitenant-generaal b.d. Michael Flynn, zo heeft Trump tijdens de campagne laten weten via Twitter. Obstakel bij zijn kandidatuur is dat hij nog geen zeven jaar uit actieve dienst is van het leger – een vereiste om het departement van Defensie te kunnen leiden. Flynn zou wel nationale veiligheidsadviseur kunnen worden. Een derde kandidaat is Stephen Hadley, oud-veiligheidsadviseur tijdens de tweede termijn van president George W. Bush.

Nog meer vragen over het presidentschap van Trump? Deze roundup wordt regelmatig aangevuld.

Justitie

Giuliani, burgemeester van New York van 1994 tot 2001, geldt als de voornaamste kandidaat om minister van Justitie te worden. Als Trump een speciale aanklager benoemt om Clinton te vervolgen wegens haar e-mails, zou Giuliani daarbij betrokken zijn – pikant omdat hij in het jaar 2000 haar tegenstander was bij de race om een senaatszetel namens de staat New York. Clinton won die verkiezing.

Chris Christie, de omstreden gouverneur van New Jersey die zich namens Trump buigt over de aankomende transitie, wordt eveneens genoemd als mogelijke minister van Justitie. Ook zou hij in aanmerking kunnen komen voor een andere ministerspost – al kan zijn benoeming hinder ondervinden van het schandaal rond het afsluiten van de George Washington Bridge tussen zijn staat en Manhattan in 2013 (om een rivaal dwars te zitten). Reince Priebus, voorzitter van de Republikeinse Partij, komt in aanmerking chef-staf van het Witte Huis te worden.

Gezondheidszorg

Ben Carson, chirurg en uitgesproken tegenstander van de zorgwet van president Obama, gaat mogelijk aan de slag als minister van Gezondheidszorg. „Ik hoop dat hij zeer nauw betrokken zal zijn bij mijn regering”, zei Trump onlangs over Carson, een tegenkandidaat bij de Republikeinse voorverkiezingen die de race verliet en Trump zijn steun gaf.

Binnenlandse Zaken

Op Carson na zijn de meeste kandidaten voor ministersposten die tot nog toe worden genoemd blanke mannen. Een vrouwelijke kandidaat die in aanmerking zou komen is Sarah Palin, oud-gouverneur van Alaska en vicepresidentskandidaat in 2008. Haar naam wordt genoemd als mogelijke minister van Binnenlandse Zaken.

    • Frank Kuin