Wie schiet op de motorclubbaas kan ook slachtoffer zijn

No Surrender

Hij was doodsbang voor Klaas Otto en schoot daarom op hem. Daarvoor staat Joop M. in België voor de rechter.

Foto ANP / Olaf Kraak

Rond middernacht hoort autohandelaar Joop M. gebonk tegen de voordeur van zijn woning in het Belgische dorp Poppel. Het is Klaas Otto, toenmalig leider van motorclub No Surrender. M. durft niet open te doen. „Ik zei: Klaas, ga weg, ik woon hier met mijn gezin.” Otto blijft tegen de deur bonken. Joop pakt zijn pistool, richt door het wc-raampje naar buiten en vuurt.

Woensdag hoorde Joop M. twaalf jaar cel tegen zich eisen in een Belgische rechtszaal. Volgens de officier van justitie is hij schuldig aan poging tot moord. In Nederland kijkt justitie er heel anders tegenaan: hier geldt Joop M. als slachtoffer van voormalig motorbendeleider Klaas Otto. Die overleefde de schietpartij en wordt in Nederland vervolgd voor witwassen, bedreiging en afpersing van enkele zakenpartners, onder wie Joop M.

Vele tienduizenden euro’s

M. wil ook de rechtbank in Turnhout van zijn slachtofferschap overtuigen. Lichtelijk nerveus vertelde hij over de meedogenloze wijze waarop Otto te werk zou zijn gegaan. M. raakte betrokken bij de autohandel van Otto en werd vervolgens afgeperst, zei hij. „Hij creëerde een bedrag dat ik terug moest betalen.” Het ging om vele tienduizenden euro’s.

Als M. niet betaalde, zou Otto fysiek geweld plegen. „Hij dreigde met een tang mijn oren af te knippen. Hij zei: jij bent van mij en je doet wat ik zeg.” Vijf keer zou M. daadwerkelijk zijn mishandeld. Ook dreigde Otto met het verkrachten van zijn vrouw, vertelde hij. „Hij zei: ik scheer dat knappe blonde meisje van jou kaal en laat vier mannen bij haar langsgaan.”

Lees ook: Medewerkster Defensie lekte aan No Surrender-baas Otto

In die periode kocht hij een pistool. Dat is volgens de Belgische justitie de reden waarom M. vervolgd kan worden voor poging tot moord. „Hij had dat pistool welbewust gekocht omdat hij problemen had met meneer Otto. Het pistool lag daar doorgeladen, klaar voor gebruik”, zei de officier. M. had die bewuste nacht „de intentie om meneer Otto te doden.”

M. kreeg bijval van een Nederlandse politie-inspecteur, die getuigde op verzoek van M.’s advocaat. „Meneer Otto heeft een werkwijze waarbij hij op een gewelddadige manier tracht schulden te creëren en op te eisen.” M. had alle reden bang te zijn. „Er is onder anderen gedreigd met het afsnijden van zijn vingers. Veel mensen zijn bang van meneer Otto.”

Er is onder anderen gedreigd met het afsnijden van zijn vingers

M.’s advocaat verzocht de rechter het Nederlandse politieonderzoek naar Otto toe te voegen aan het dossier. De rechtszaak gaat over twee weken verder.

    • Andreas Kouwenhoven