Zij zagen de winst van Trump wél aankomen

Bijna alle peilingen zaten ernaast, journalisten krabben zich achter hun oren. Maar niet iedereen is verrast.

Foto Big World Pictures

De zege van Trump een verrassing? Niet voor wie had geluisterd naar een hoogleraar uit Washington, filmmaker Michael Moore of politicologen uit New Haven, New York en Milwaukee. Of, ook een mogelijkheid, de winkelketen Spirit Halloween.

Michael Moore gaf al in juli vijf redenen waarom Trump zou winnen. De eerste twee: de verbittering van mensen die in het globaliseringsproces hun baan zijn kwijtgeraakt, en de laatste stuiptrekkingen van de Boze Witte Man.

Veel Amerikaanse media lezen ook nog eens na wat professor Allan Lichtman, een historicus aan de American University in Washington, schreef in zijn boek Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016.

Al sinds 1984 heeft hij de uitslag van de verkiezingen goed. Hij baseert zijn onderzoek niet op peilingen, maar op een analyse van dertien kernpunten, zoals de economische vooruitzichten, schandalen, militaire of buitenlandsesuccessen, het charisma van de zittende president. Als zes of meer thema’s negatief uitpakken voor de partij die aan de macht is, zal die worden weggestemd, is de voorspelling – Lichtman zei in september al dat Trump zou winnen.

Tekst gaat verder na de video:


In zijn boek, gebaseerd op de presidentsverkiezingen sinds 1860, schrijft Lichtman dat de kiezers veel pragmatischer zijn dan vaak gedacht – terwijl Moore als vijfde factor achter de winst van Trump zei dat in ieder mens een anarchist schuilt.

Ook de politicologen Fair, Norpoth, Bednarczuk en Abramowitz hadden een zege van Trump voorspeld, ieder op basis van andere factoren. Daartegenover stonden studies die, soms op basis van dezelfde factoren, zoals economische groei, een zege van Clinton in het verschiet zagen.

Minder wetenschappelijk, maar wel raak, was de voorspelling van Spirit Halloween. Deze keten onderzoekt welk masker mensen voor Halloween willen en voorspelt zo al twee decennia de nieuwe president. In de maskerindex stond Trump op 55 procent.

Maar eigenlijk waren de Simpsons de eersten. In een aflevering in 2000 van deze populaire cartoonserie hekelde een vrouwelijke president de krappe begroting die ze had „geërfd van president Trump”. Bedenker Matt Groening zei in The Guardian eerder dit jaar dat Trump de absurdste naam was die ze konden bedenken. Toen.