Vogelgriep aangetroffen bij wilde vogels

Voor heel Nederland is een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden.

Foto: Rick Nederstigt / ANP

In de buurt van Monnickendam is woensdag bij dode wilde watervogels vogelgriep aangetroffen. Voor heel Nederland is woensdag een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden bestemd voor de productie van vlees, eieren of andere producten. Dit geldt ook voor het uitzetten in het wild. Dat heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken bekendgemaakt.

Volgens Van Dam heeft hij de maatregel uit voorzorg genomen om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raken. Er is sprake van een verhoogd risico voor vogelgriep. In Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland zijn bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep aangetroffen. Het is nog niet duidelijk of de Nederlandse vogels dezelfde type vogelgriep hadden als de dieren in de andere Europese landen.

De staatssecretaris vraagt de bedrijven om strikte hygiënemaatregelen te nemen, zoals het beperken van het aantal bezoekers tot een minimum, en mogelijke symptomen bij pluimvee in de gaten te houden. Daarnaast kan de vondst van meerdere dode wilde watervogels op dezelfde plaats wijzen op vogelgriep. Van Dam vraagt de sector dit te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ophokplicht

Volgens de ophokplicht moeten bedrijven ervoor te zorgen dat hun gevogelte wordt afgeschermd van andere zoogdieren en dat ze niet in contact komen met andere vogels en hun uitwerpselen.

De laatste keer dat Nederland een landelijke ophokplicht instelde was in 2014. Toen breidde een epidemie zich vanuit Zuid-Korea via het noorden van Rusland naar West-Europa uit. Trekvogels hadden destijds de vogelgriepvirussen overgebracht, concludeerde een internationaal consortium van wetenschappers nog in oktober.