Vattenfall bouwt Deens windpark voor bodemprijs

Windenergie

Het moederbedrijf van Nuon gaat 20 procent van de Deense huishoudens van stroom voorzien.

En weer is er een record verbrijzeld bij wind op zee. Woensdag maakte het Zweedse Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, bekend dat het de aanbesteding heeft gewonnen van Kriegers Flak, het grootste windpark – 600 megawatt – dat binnen de Deense wateren wordt aangelegd. Het windpark moet 20 procent van de Deense huishoudens van stroom voorzien.

Met een bod van 4,99 cent per kilowattuur (kWh) bleef Vattenfall de concurrentie ver voor. Ter vergelijking: begin deze zomer wist het Deense Dong de concurrentie nog af te troeven bij de aanbesteding van de Borssele-windparken 1 en 2 (elk 350 MW voor de Zeeuwse kust, met een kostprijs van 7,27 cent per kWh.

Daarmee is de kostprijs voor de aanleg van windparken op zee in een half jaar met ruim 30 procent gedaald. De grote vraag is welke prijs er uit de bus zal komen bij de aanbesteding van de twee volgende windparken voor de Nederlandse kust, Borssele 3 en 4, ook elk 350 MW.

Naar verwachting wordt binnen enkele weken bekend wie deze aanbesteding heeft gewonnen. Vattenfall heeft al laten weten dat het een bod heeft uitgebracht.

De prijs van 7,27 cent per kWh waarmee Dong de eerste Borssele-aanbesteding won, overrompelde de markt. Insiders gingen ervan uit dat het bedrijf met eenzelfde prijs ook de tweede aanbesteding zou kunnen binnenhalen.

Maar dat is allang niet meer zeker. In september won Vattenfall al een andere Deense aanbesteding voor een windpark op zee met een prijs van 6 cent per kWh, Danish Near Shore. Dat ging echter om een windpark dat vlak aan de kust is gepland, waardoor de aanlegkosten veel lager zouden uitpakken.

Maar Kriegers Flak ligt middenin zee, tussen Zweden en Denemarken, waar dat voordeel niet geldt. De prijs van 4,99 cent per kWh is daarmee de nieuwe norm. Overigens hadden onder andere ook Dong, Eon en Statoil meegeboden op deze aanbesteding.

Vattenfall wil in 2025 minstens 7 gigawatt (7.000 MW) aan windenergie op zee hebben staan. Op dit moment is dat 1,2 GW. Daarmee is het tweede na Dong dat met 3 GW marktleider is.

    • Renée Postma