Trump kan decennialang zijn stempel drukken

Republikeinse meerderheid

Ook in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat is er een conservatieve meerderheid. Trump kan voor lange tijd invloed hebben op de politiek.

Foto AFP

Donald Trump is niet alleen president geworden, hij wordt ook een zeer machtige president. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat bleven vannacht in Republikeinse handen. De Democraten wonnen 1 zetel in de Senaat, die in Illinois, terwijl ze er bij winst van Trump vijf nodig hadden om hem tegenwicht te kunnen bieden. In het Huis leverden de Republikeinen iets in, maar ook met iets minder dan de huidige 247 zetels blijft hun meerderheid comfortabel. De Democraten zijn weggevaagd.

Tenzij de klassiek conservatieve en de radicale facties binnen de Republikeinse partij elkáár nu gaan bevechten, betekent dit dat het Congres weer gaat functioneren. De raderen in Washington gaan weer draaien. Trump kan, als hij de partij in het gareel krijgt, een zeer effectieve president zijn, omdat hij geen fundamentele tegenstand zal ontmoeten bij zijn plannen. De kans dat hem dat lukt is groot. Republikeinen die afstand van Trump namen, deden dat tijdens de campagne doorgaans zeer aarzelend en halfslachtig. Binnen het Congres was Paul Ryan, de huidige voorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Trumps felste antagonist. Half oktober zag het ernaar uit dat de Democraten voldoende zetels zouden veroveren om de Senaat in handen te krijgen. Even leek het er zelfs op alsof het Huis in beeld kwam. Na het naar buiten komen van de Billy Bush-tape waarop Trump opschept over het aanranden van vrouwen, riep Paul Ryan Republikeinen op vooral voor zichzélf campagne te voeren. Vannacht belde Ryan Donald Trump en Mike Pence om ze te feliciteren. Maar of hij voorzitter van het Huis blijft, is de vraag.

Lees ook: Donald Trump wint presidentsverkiezingen, Clinton erkent verlies

Negende rechter

Met het Huis en de Senaat mee kan Trump een negende doorslaggevende rechter benoemen in het Supreme Court. De gok die Republikeinen namen door het afgelopen half jaar de huidige voordacht van Obama tegen te houden, betaalt zich nu uit.

Zo bezorgt de president Amerika een conservatief hof, de grootste wens van conservatieve Republikeinen, en cruciaal als het gaat om kwesties die raken aan het fundament van de Amerikaanse samenleving zoals wapenbezit, abortus, de doodstraf en niet te vergeten, het hertekenen van kiesdistricten om bepaalde groepen (Democratische) kiezers het stemmen te bemoeilijken. Met twee andere rechters van boven de tachtig, kan het Supreme Court een solide conservatieve meerderheid krijgen.

De regering Trump kan voor decennia zijn stempel op de VS drukken.

    • Maartje Somers