Terugkijken: de overwinningsspeech van Trump

Zijn toespraak in het New York Hilton was een stuk milder van toon dan zijn campagne: “Ik beloof president van alle Amerikanen te worden.”

Donald Trump tijdens zijn overwinningsspeech. Foto Joe Radel / AFP

Vlak nadat Trump door de belangrijkste Amerikaanse media was uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, betrad hij het podium in het New York Hilton-hotel. Daar sprak hij zijn aanhangers toe, maar naar eigen zeggen ook het hele Amerikaanse volk:

“Het is tijd om samen te komen als één verenigd volk en de wonden van verdeeldheid te verbinden. Ik beloof om president te worden voor alle Amerikanen.”

In zijn speech sloeg Trump in het algemeen een veel mildere toon aan dan tijdens de campagne. Hij begon door te zeggen dat hij zojuist met Hillary Clinton gesproken had. Ditmaal deed hij niet nogmaals een oproep haar op te sluiten wegens haar e-mailaffaire. Integendeel:

“Ik ben zojuist gebeld door Hillary Clinton. Zij feliciteerde ons met de overwinning, ik haar en haar familie met de campagne die zij gevoerd heeft. Ze vocht heel hard. We mogen haar heel dankbaar zijn.”

Enkele andere opvallende uitspraken van Trump uit de speech:

“We nemen niet langer genoegen met minder dan het beste. Geen droom is te groot, geen uitdaging is groot. Niets van wat we willen voor onze toekomst is onmogelijk.”

“De vergeten mannen en vrouwen van dit land zullen niet langer vergeten zijn.”

“We delen alles gelijk met andere volkeren en landen. We gaan samenwerkingen opzoeken in plaats van conflicten.”

Bekijk hieronder de hele speech

    • Joram Bolle