Sluiting coffeeshops A’dam milder na beschieting

Amsterdam gaat zijn beleid rondom de sluiting van coffeeshops aanpassen. Tot nog toe werd een coffeeshop direct voor onbepaalde tijd gesloten als deze werd beschoten. Deze woensdag meldt de gemeente dat eigenaren die bepaalde maatregelen treffen en informatie delen met de politie tijdelijk worden ontzien. Ze hoopt zo een einde te kunnen maken aan de reeks beschietingen van coffeeshops. Ondernemers moeten een verklaring tekenen waarin ze beloven een camerasysteem te installeren. Ook moeten ze na een beschieting zelf de zaak een week sluiten. Dan moet de rust terugkeren en kan politie-onderzoek worden verricht. De coffeeshophouder moet informatie die van belang is voor het onderzoek met de politie delen. Dit jaar is zeker tien keer een Amsterdamse coffeeshop beschoten. Volgens de politie kan sprake zijn van afpersing van eigenaren, maar kan beschieting ook bedoeld zijn om concurrentie uit te schakelen. (ANP)