‘Russische schepen verjagen Nederlandse onderzeeër in Middellandse Zee’

De onderzeeër zou op zo’n twintig kilometer van een Russisch vliegdekschip hebben gevaren

De Admiraal Koeznetsov in oktober tijdens passage door het Britse Kanaal
De Admiraal Koeznetsov in oktober tijdens passage door het Britse Kanaal Gareth Fuller/PA

Russische schepen hebben woensdag een Nederlandse onderzeeër verjaagd in de Middellandse Zee. Dat meldt persbureau Interfax op basis van de woordvoerder en generaal van het Russische Ministerie van Defensie Igor Konasjenkov. De onderzeeër zou het enige Russische vliegdekschip, de Admiraal Koeznetsov, hebben gevolgd op zo’n twintig kilometer afstand, maar werd gespot door twee andere schepen van de Russen.

Volgens het Russische ministerie werden de afgelopen tijd “met enige regelmaat onderzeeboten van de NAVO waargenomen” rondom de Koeznetsov in de Middellandse Zee. Eerder zou al een Amerikaanse onderzeeër zijn gespot. Konasjenkov stelde dat dit “een normale praktijk is voor de marine en een manier om praktisch te oefenen op zee.”

Gevaarlijk dichtbij
De Nederlandse onderzeeboot kwam volgens het ministerie echter gevaarlijk dichtbij. Twee Russische schepen volgden de Nederlandse onderzeeër meer dan een uur en “dwongen” haar de omgeving van het Russische eskader “te verlaten”, aldus Konasjenkov. De Russische generaal gaf geen details over de manier waarop de Russen de Nederlanders hebben verjaagd.

De Russische schepen zijn in de Middellandse Zee aanwezig ter ondersteuning van de luchtmacht die in Syrië actief is. De Koeznetsov voer, op weg naar de regio, in oktober door het Britse kanaal. Daarbij werd het gemonitord door twee Britse schepen.

Het Nederlandse Ministerie van Defensie laat op Twitter weten geen uitspraken te doen over onderzeebootoperaties.