Russen ‘verjagen’ onderzeeër Nederland

Middellandse Zee De boot zou „gevaarlijk” dicht in de buurt van het Russische vliegdekschip Koeznetsov zijn gekomen.

Exterieur van de onderzeeboot Hr. Ms. Bruinvis ter illustratie. Evert - Jan Daniels / ANP

Russische schepen hebben woensdag in de oostelijke Middellandse Zee een Nederlandse onderzeeër verjaagd, omdat die „gevaarlijk” dicht in de buurt kwam van het Russische vliegdekschip Koeznetsov.

Dat meldt de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Generaal-majoor Igor Konasjenkov sprak van „onhandige pogingen om gevaarlijk te manoeuvreren in de onmiddellijke nabijheid van het Russische vlootverband”, wat „ernstige gevolgen” had kunnen hebben.

De Koeznetsov, het enige Russische vliegdekschip, is de afgelopen weken vanuit de Oostzee opgestoomd naar de Syrische kust.

Tijdens de reis zijn de Koeznetsov en zijn begeleidende schepen voortdurend gevolgd door onderzeeboten van de NAVO, aldus Konasjenkov. Volgens hem is dit „een normale praktijk” en een vorm van „militaire oefening”. Woensdagochtend namen de Russen een Nederlandse diesel-elektrische onderzeeboot waar, volgens Rusland waarschijnlijk de Walrus.

‘Krachtig’ signaal

Ondanks „pogingen” van de Nederlandse onderzeeboot om ongezien te naderen, namen de Russen een „krachtig” signaal waar. Er werden twee schepen op afgestuurd. Deze volgden de onderzeeër meer dan een uur en „dwongen” hem de omgeving van het Russische eskader „te verlaten”. De Russische generaal gaf geen details over de manier waarop dit gebeurde.

Het ministerie van Defensie in DenHaag wilde woensdag niet reageren op het incident. Nederland beschikt over vier onderzeeboten. De Tweede Kamer beslist binnenkort over de vervanging van deze schepen.

    • Steven Derix