Republikeinen behouden meerderheid in Huis van Afgevaardigden

De Republikeinse Partij staat op dit moment op 219 zetels. Eén meer dan nodig is voor een meerderheid.

Republikein Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
Republikein Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Foto: Paul Scott / AFP

De Republikeinse Partij behoudt een meerderheid in Huis van Afgevaardigden. Dat bevestigen onder meer CNN en persbureau AP.

Voor het behalen van een meerderheid zijn 218 zetels nodig in het 435 zetels tellende Huis. Op dit moment, met nog 9 zetels te verdelen, heeft de Republikeinse Partij 235 zetels tegen 191 voor de Democraten. Alle 435 zetels moesten dinsdag opnieuw worden verdeeld.

Twitter avatar AP_Politics AP Politics Results are still being counted, but Republicans have already won enough seats to control the House.… https://t.co/ZZr8pe69Gb

Op dit moment hebben de Republikeinen een grote meerderheid van 247 zetels in het Huis van Afgevaardigden, waar de partij al zes jaar aan de macht is. Naar verwachting zal die meerderheid kleiner worden.

Lees ook: Trump kan decennialang zijn stempel drukken.

Voorzitter nam afstand van Trump

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen liet Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, weten de campagne van Donald Trump niet langer te zullen steunen. Vorige maand nog zei de Republikein niet meer te geloven in een overwinning voor Trump. Hierop stelde Trump dat Ryan “zijn tijd niet moet verspillen met het bevechten van de Republikeinse kandidaat”. Volgens Amerikaanse media zou Ryan Trump, vooruitlopend op een verkiezingsoverwinning, woensdag telefonisch hebben gefeliciteerd.

Het Huis van Afgevaardigden vormt samen met de Senaat het Congres, het Amerikaanse parlement.