Publicatieverbod

Pretium tegen journalist Olsthoorn

Onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn moet onmiddellijk stoppen met het publiceren van artikelen over Pretium. Dat hebben het Haarlemse telecombedrijf en eigenaar Hans Nyks deze week geëist in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag. Olsthoorn, freelance journalist, heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan naar het telecombedrijf en zijn eigenaren. Pretium is een controversieel bedrijf: het komt regelmatig aan bod in consumentenprogramma’s als Radar (AVROTROS en Kassa (BNN-VARA) waarin vooral oudere klanten klagen over de dienstverlening. Pretium heeft begin dit jaar al geprobeerd het onderzoek van Olsthoorn te stoppen. Die zou zich volgens het bedrijf meer opstellen als „stalker” dan als journalist. De Haagse rechtbank wees dat verzoek in februari af. De rechtbank doet op 29 november uitspraak in het kort geding. (NRC)