Ook Senaat blijft in handen van Republikeinse Partij

Naast het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen ook opnieuw een meerderheid in de Senaat.

Capitol Hill in Washington D.C. waarin het Amerikaanse Congres is gehuisvest.
Capitol Hill in Washington D.C. waarin het Amerikaanse Congres is gehuisvest. Foto: Karen Bleier / AFP

Net als in het Huis van Afgevaardigden behoudt de Republikeinse Partij een meerderheid in de Senaat. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Het Amerikaanse Congres is hiermee, net zoals in de afgelopen jaren, in handen van de Republikeinen.

Anders dan bij het Huis van Afgevaardigden, was de strijd om de Senaat wél tot het laatste moment spannend: de Republikeinen behaalden met nog twee zetels te verdelen 51 zetels, tegen 47 voor de Democraten. De Senaat telt 100 zetels, twee zetels per staat. Dinsdag werden 34 van de 100 senatoren gekozen. De Senatoren worden verkozen voor een termijn van zes jaar.

Lees ook: Trump kan decennialang zijn stempel drukken.

Op dit moment hebben de Republikeinen 54 zetels in handen, tegen 44 voor de Democraten. Dankzij deze meerderheid kon de Senaat gedurende de ambtstermijn van de scheidende president Barack Obama veel voorgenomen besluiten tegenhouden.

Het hebben van een meerderheid in de Senaat is belangrijk bij onder meer het benoemen van bewindspersonen en rechters in het Hooggerechtshof.