Opinie

    • Margot Poll

Met Frans …

Even bellen met Margot Poll belt met Frans Hollander (69) die op 1 december voor de 500ste keer naar de bloedbank gaat

Op welke leeftijd werd u donor?

„Ik was 21 en ik zat in dienst. Je kreeg er speciaal een dag vrij voor. Niet dat dat de reden was, maar toch. Omdat ik een zeldzame bloedgroep heb, AB-positief, werd ik niet vaak opgeroepen. Pas later werd me gevraagd om bloedplasma af te staan. Daar worden medicijnen uit gemaakt en het wordt gegeven aan patiënten met brandwonden of heel veel bloedverlies. Sinds 1995 ga ik zo’n beetje om de week naar de bloedbank.”

Houdt u precies bij hoe vaak u gaat?

„Ja, ik heb een heel archief opgebouwd, omdat je bij elke donatie een formulier moet invullen hoe vaak je hebt gedoneerd.”

Is het niet belastend voor uw lichaam?

„Nee hoor, ik heb nergens last van. Ik houd er verder ook geen rekening mee in mijn leef- of eetgedrag. Omdat ik het bijna vergeten was, ben ik ook wel eens hardlopend naar de bloedbank gegaan. Of op de racefiets met mijn sportkleren nog aan. Het bloedplasma geven gaat in één moeite door.”

Maar 500 keer die naald in uw arm… is het nooit mis gegaan?

„Nee eigenlijk niet, nou ja, één keer was er wel paniek in de tent en ben ik met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Maar het bleek vals alarm. Er was een beetje lucht in mijn bloed gekomen. In ieder geval geen reden om te stoppen.”

Want u helpt er andere mensen mee.

„Daarom doe ik het. Tot mijn achttiende was ik zelf een kasplantje door allergie voor alles wat door de lucht dwarrelde Zelfs voor mijn moeders huid was ik allergisch. Maar nu ben ik beresterk. Ik fiets 200 kilometer per week en ik heb er dit jaar al 11.000 kilometer op zitten.”

Tot welke leeftijd kunt u bloed geven?

„Tot mijn zeventigste. Op 23 mei moet ik stoppen en dat vind ik helemaal niet leuk. Ik wil gewoon door blijven gaan. Misschien vraag ik dispensatie.”