‘Meer nationalisme, dat is wat mensen willen’

Foto AFP

‘Bye bye Obamacare’ klinkt het op de hoek van 6th Avenue en West 5th Street, tegenover het Hilton Midtown Hotel waar de Trumpcampagne bijeen is. Zo’n vierhonderd aanhangers van Donald Trump zingen afgewisseld het volkslied, het bekende Hillary-deuntje ‘Lock Her Up’ en scanderen ‘USA!’. De stad die Donald Trump vanochtend nog in zijn stembureau uitjoelde lijkt veranderd in een van zijn kenmerkende campagnebijeenkomsten. ‘276, we fucking did it! President Trump! Amerika verenigd!”

Susan Gurney (61) straalt. Eindelijk kan de wiskundeleraar van Hunter College in het liberale New York uitkomen voor haar politieke kleur. „Dit resultaat maakt duidelijk dat je niet automatisch een racist bent als je Trump steunt.” Ze wordt terloops geknuffeld door een Afro-Amerikaanse man met een ‘Blacks for Trump’ bord. Aan haar zwarte ribstof jas hangt een roze ‘Women for Trump’ button.

Gurney stemde 8 jaar geleden op Obama omdat ze hoopte op verandering. Die bleef uit.

„Hillary Clinton is meer van hetzelfde. Waarom zou ik ook op een vrouw stemmen die bewijst dat je alleen maar president wordt als je er met een getrouwd bent?”

Aanvankelijk was het groepje klein. De fanatiekelingen. De peilingen wezen op een waarschijnlijk verlies van de New Yorkse zakenman. Met elke staat die Trump binnensleepte werd de zee van rode ‘Make America Great Again’ petjes groter. De menigte luider. „Hij heeft Florida! Wisconsin! Iowa! Demp het moeras!” Zelfs voorbijrijdende politieauto’s toeteren alsof hun voetbalteam gewonnen heeft.

Correspondent Hans Klis peilde de stemming, vlak voor de overwinningstoespraak van Trump:

„Ik voel me fantastisch.” De 23-jarige latino-student elektrotechniek Angel Mercedes stuitert langs de dranghekken van het Trump-vak. „Dit is een soort Brexit. Met Trump wordt Amerika misschien wat geïsoleerder van de wereld, maar ons land wordt weer van ons. De Amerikanen.”

Foto Reuters

Trump-supporters in Manhattan. Foto Reuters

De vergelijking met het Britse besluit om te breken met de EU wordt omarmd door de uitzinnige menigte. „Dit is wat de mensen willen”, legt ondernemer Rob Nilsen (34) uit. „Niet alleen in Amerika maar overal ter wereld willen mensen meer nationalisme.”

Trump is het medicijn voor de problemen in Amerika, vinden de aanhangers. De controversiële zakenman die illegale immigranten uit Mexico uitmaakte voor verkrachters en drugsdealers gaat het uiterste gepolariseerde Amerika verenigen. Tegenover Trump Tower een paar blokken verderop is dat nog niet duidelijk. „Sieg Heil, Donald Trump”, roept een jongen in een rode ruitjeshemd. „Morgen worden we wakker in een nieuw Reich. Dat is toch wat jullie willen?” Hij wordt door een politieagent bij zijn arm weggesleept. „Hoeveel heeft Hillary je betaald?”, roept de menigte.

Tegen drieën ’s nachts begint ook de sfeer bij het Hilton te verzuren. „Mevrouw bent u er klaar voor om seksueel misbruikt te worden?” Clinton-aanhangers die teleurgesteld van de Democratische bijeenkomst vandaan komen, dagen Trump-stemmers uit. De eenheid is nog ver te zoeken. De Clinton-aanhangers gaan er na de bekendmaking van Trumps zege stilletjes van door.

Lees meer over feestende Trump-aanhangers bij de Mexicaanse grens In Arizona vieren de ‘deplorables’ feest

.

„Denk niet dat ons gevecht na vandaag afgelopen is”, zegt Trump-aanhanger Jim Lynch (61) uit Brooklyn terwijl hij op zijn smartphone scrollt door de samenzweringswebsite Infowars. Het echte helingsproces van Amerika moet beginnen.

„Maar dan moet Trump nog in leven blijven voor zijn inauguratie. De hogere machten zullen dit vast niet accepteren.”