Markten in shock door naderende winst Trump

Beurzen in Azië, de Mexicaanse peso en de dollar zakten flink. De prijs van goud steeg juist.

Foto AFP

Verschillende markten nemen een voorschot op de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe Amerikaanse president. De Amerikaanse dollar en met name de Mexicaanse peso verloren flink, net als de beurzen in Azië. Ook de olieprijs zakte. De prijs van obligaties en goud steeg juist.

Iets voor zes uur in de ochtend had de Mexicaanse peso 13 procent verloren ten opzichte van de dollar. De angst voor een president Trump is groot in het buurland van de Verenigde Staten. De Republikein heeft aangekondigd een grote muur te willen bouwen om illegale Mexicaanse immigranten tegen te houden en hij wil illegale Mexicanen die al in de VS zijn terugsturen. Ook wil hij af van NAFTA, het vrijhandelsverdrag tussen de VS, Canada en Mexico. De Mexicaanse centrale bank en het ministerie van Financiën zullen om zeven uur ‘s ochtends Mexicaanse tijd een persconferentie houden. Verwacht wordt dat daar maatregelen bekend worden gemaakt om de val van de peso te stoppen.

De handel in termijncontracten op de Amerikaanse S&P-beursindex, die rond de klok gaat, werd aan banden gelegd toen de index met meer dan 5 procent daalde. De zogenoemde ‘limit-down´maatregel ging in, om paniekverkopen te voorkomen en de markt even rust te geven.

De dollar zakte 3,5 procent ten opzichte van de Japanse yen. De beurs in Japan zakte in het laatste uur voor sluiting 6 procent. Toen het nieuws kwam dat de Japanse financiële autoriteiten later vandaag bijeen zouden komen om de gevolgen mogelijk in te perken, steeg de index weer iets, naar een verlies van ruim 5 procent.

De Hang Seng in Hong Kong liet een verlies van ruim 2 procent optekenen. De prijs van ruwe olie (West Texas Intermediate) zakte naar het laagste punt sinds september. De daling was 4 procent naar 43,07 dollar. De prijs van Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, zakte 3,3 procent naar 44,51 dollar. De prijs van goud, door beleggers als veilige optie gezien in economisch onzekere tijden, steeg juist met ruim 4 procent.

In Londen liet de markt voor futures een aantal uur voor opening van de beurs ook al een daling zien, van 4,4 procent. Dat wordt gezien als indicatie voor de openingskoers van de beurs.

Gisteren nog stegen de koersen voorzichtig in afwachting van de overwinning voor Clinton. Zowel de Amerikaanse als Europese aandelenmarkten sloten toen met een stijging van rond de 0,4 procent. Dat zal vandaag, als de Europese markten open gaan, kunnen zorgen voor een extra diepe val indien Trumps overwinning wordt bevestigd. Vooraf was door diverse grote beleggers, zoals Mohamed El-Erian, topadviseur bij Allianz, al een koersval van tussen de vijf en tien procent verwacht bij een zege voor Trump.

Ook nadat de Britten in juni stemden voor een vertrek uit de EU lieten de beurzen en andere markten aanvankelijk een forse daling zien.