Hebben VS China nodig?

De Chinese leiders hadden weinig op met Hillary Clinton. Als minister van Buitenlandse Zaken had zij vaak scherpe kritiek op mensenrechtenschendingen en de Chinese opmars in de Zuid-Chinese Zee. Trump is in dat opzicht een onbeschreven blad. China hoopt dat de VS zich terughoudend gaan opstellen in de wereldpolitiek. Hoe minder de VS zich bemoeien met Aziatische zaken, hoe beter voor China. Zorgwekkend vanuit Chinees perspectief is het risico van een America First-koers, dat Zuid-Korea en Japan kernwapens gaan maken, zoals Trump heeft aangemoedigd. Trumps anti-Chinese retoriek geldt als belegen nieuws. Bouwt Trump een Amerikaanse handelsmuur rond China? Bestraft hij Amerikaanse bedrijven die iPhones, iPads, auto’s, speelgoed en vliegtuigen in China maken? De grootste economie ter wereld heeft de grootste en de snelst groeiende markt ter wereld harder nodig dan andersom.

    • Oscar Garschagen