Griekenland legt nationale voetbalcompetities stil

Aanleiding is de brandstichting in het huis van George Bikas, de voormalige voorzitter van het scheidsrechterscomité van het land.

Spelers van aartsrivalen Olympiakos en Panathinaikos tijdens de topwedstrijd die afgelopen weekend plaatsvond in de Griekse voetbalcompetitie.
Spelers van aartsrivalen Olympiakos en Panathinaikos tijdens de topwedstrijd die afgelopen weekend plaatsvond in de Griekse voetbalcompetitie. Foto Yorgos Karahalis/AP

De Griekse voetbalbond EPO heeft alle nationale voetbalcompetities en bekertoernooien voor in ieder geval aankomend weekend opgeschort. Aanleiding is de vermeende brandstichting in het huis van de voormalige voorzitter van het scheidsrechterscomité George Bikas.

De EPO nam het besluit tijdens een speciaal bijeengeroepen vergadering. Het huis, dat in de noordelijke regio Chalcidice ligt, is grotendeels verwoest aldus de voetbalbond. Bikas en zijn familie waren op het moment van de brand, die ontstond in de vroege ochtenduren van woensdag, niet thuis.

Het scheidsrechterscomité was recentelijk opgericht op initiatief van de FIFA om controle te krijgen over de Griekse voetbalcompetitie, die bol staat van incidenten op en naast het veld, omkoping en corruptie. Maar nadat de drie leden van de commissie vorige week donderdag bijeen waren gekomen, werd een van de drie thuis opgezocht en bedreigd. Daarop besloten de drie bestuursleden afgelopen zaterdag hun functie neer te leggen. De EPO dreigde toen al de voetbalcompetities stil te leggen.

Supportersexcessen en corruptie

De Griekse voetbalcompetitie Super League staat bekend om de heftige sfeer in de stadions rondom de wedstrijden. Intimidatie van scheidsrechters komt er veel voor. Eerder dit jaar werd het nationale bekertoernooi geannuleerd na supportersgeweld en dreigde de UEFA Griekse clubs uit te sluiten van Europese wedstrijden.

Ook vorig jaar werd de competitie driemaal stilgelegd, onder meer nadat fanatieke supporters het veld bestormden tijdens een wedstrijd tussen Olympiakos en Panathinaikos, twee aartsrivalen uit Athene. Bij het tweede incident tussen verschillende supportersgroepen kwam een fan om het leven, de derde keer ging het om een scheidsrechter die werd mishandeld en naar het ziekenhuis moest voor zijn verwondingen.

Griekenland is daarnaast volgens experts samen met landen als Bulgarije, Kroatië em Turkije aangevreten door corruptie. Veel clubs in de hoogste competitie kampen met geldproblemen, waardoor spelers niet altijd zeker zijn van hun salaris. Dat maakt ze makkelijke doelwitten voor omkoping.