Fiscus krijgt informatie over Nederlands spaargeld in Luxemburg

Het gaat om tegoeden van meer dan 4.400 Nederlanders. De fiscus weet nog niet om hoe veel geld het precies gaat.

Exterieur van het hoofdkantoor van de Belastingdienst.
Exterieur van het hoofdkantoor van de Belastingdienst. Foto Lex van Lieshout / ANP

De Belastingdienst heeft nieuwe informatie gevonden over meer dan 4.400 Nederlanders die spaargeld hebben in Luxemburg. Dat meldt de fiscus in zijn halfjaarverslag, schrijft Trouw woensdag.

Hoewel de Belastingdienst niet meldt waar het geld gestald zou zijn, gaat het volgens Trouw om rekeningen bij de bank BCEE. De fiscus wil nog niet zeggen om hoeveel geld het gaat en of het zwart geld betreft, omdat een onderzoek naar de zaak nog in volle gang is. De Belastingdienst verwacht niet dat dit voor het einde van het jaar is afgerond.

Informatie uit Nordrhein-Westfalen

De fiscus heeft de gegevens eind september dit jaar gekregen van het ministerie van Financiën van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. De Duitsers ontvingen de informatie van een anoniem persoon of organisatie op een harde schijf. Eerder gaf het Duitse ministerie al informatie over Nederlanders met spaarrekeningen bij de Zwitserse bank UBS.

Ook worden in de halfjaarrapportage de eerste vorderingen gemeld in het onderzoek naar de zogeheten Panama Papers, een grote berg documenten van de Panamese juridische en zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca dat veel mensen hielp belasting te ontwijken. Volgens de fiscus zijn er tot nu toe 683 verbanden met Nederland gevonden, die 298 belastingplichtigen bevatten. Ruim de helft hiervan zijn mkb’ers. 17 procent zijn particulieren, 16 procent grote bedrijven.