Filmoverzicht: Toni Erdmann is geweldig, Louis Drax een warboel

NRC bespreekt de nieuwe films van deze week, waaronder Snowden, Arrival en Ultimo Tango.

 • ●●●●●

  Toni Erdmann: Komedie

  Toni Erdmann gaat over de strijd tussen een eigenwijze vader en een onmogelijke dochter. De derde speelfilm van regisseur Maren Ade is een wonder van fijnzinnige ironie en ontregelend cynisme. Lees de recensie: Vader pakt te pas en te onpas zijn fopgebit erbij

  Regie: Maren Ade. Met: Sandra Hüller, Peter Simonischek. In: 36 bioscopen.

 • Lees het interview met Maren Ade: ‘Soms dacht ik: ik moet papa vaker bellen’.
 • ●●●●●

  The Light Between Oceans: Melodrama

  De regisseur van The Light Between Oceans wil heel graag dat we voelen, maar het drama dat zich ontvouwt laat je betrekkelijk koud. De film bevat inhoudelijk krachtig materiaal waaruit een overtuigend melodrama geboetseerd kan worden. Toch gaat het mis en komt er niet het krachtige en ontroerende brouwsel uit waar je op hoopt. Lees de recensie: ‘Weepie’ slaagt er niet in er niet in de tranen te laten wellen

  Regie: Derek Cianfrance. Met: Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz, Jack Thompson. In: 29 bioscopen.

 • Lees ook:‘We hebben onze rollen geleefd’ - Derek Cianfrance, Alicia Vikander en Michael Fassbender vertellen over The Light Between Oceans.
 • ●●●●●

  Snowden: Biopic

  Edward Snowden fungeert minder als personage dan als avatar. Door zijn ogen zien wij hoe erg het er voorstaat, met hem dalen we af in de morele schemerzone van CIA en NSA, ontdekken we dat privacy dood is en Amerika vijand én bondgenoot afluistert. Lees de recensie: Edward Snowden vindt zijn Darth Vader

  Regie: Oliver Stone. Met: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Rhys Ifans. In: 43 bioscopen.

 • ●●●●●

  Ultimo Tango: Documentaire

  Tangodanser Juan Carlos Copes danst nog één keer met zijn ex-vrouw en danspartner María Nieves. In Ultimo Tango wordt het leven van beide dansers verteld én geënsceneerd door moderne dansers. Maar dat laatste voegt weinig toe. Lees de recensie: Stramme, tangodansende lijven en een verleden vol haat en liefde

  Regie: German Kral. Met: María Nieves Rego en Juan Carlos Copes. In: 16 bioscopen.

 • ●●●●

  The 9th Life of Louis Drax: Mystery

  Louis Drax is een warboel. Het begin maakt nieuwsgierig, maar het is een mysterie waarom er vervolgens is gekozen voor een in diepzinnige blikken vertelde mix van Hitchcock-hommage, kinderfantasy en thriller over mogelijk kindermisbruik. Lees de recensie: Hitchcock-hommage gemengd met fantasy en thriller ontaardt in een warboel

  Regie: Alejandre Aja. Met: Jamie Dornan, Sarah Gadon, Aaron Paul. In: 15 bioscopen.

 • ●●●●

  Arrival: Sciencefiction

  Arrival is een fris en consistent gestileerde film met een rafelrandje. Even lijkt het een vrome les te worden over de angst voor het onbekende, maar Arrival heeft een troef in de mouw: het draait om beleving. Lees de recensie: Aliens versus linguïsten

  Regie: Denis Villeneuve. Met: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker. In: 45 bioscopen.

 • Lees het interview met regisseur Denis Villeneuve: ‘Of de film echt geslaagd is, weet ik zelf nog niet’.