Erdogan en EU tegen elkaar: ‘Beslis over EU-lidmaatschap Turkije’

In verschillende statements beschuldigden de partijen elkaar van dralen over de kwestie

Erdogan tijdens zijn speech woensdagochtend in Istanbul
Erdogan tijdens zijn speech woensdagochtend in Istanbul Murat Cetinmuhurdar/AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de EU hebben elkaar woensdagochtend aangespoord een keuze te maken over het mogelijke lidmaatschap van het land van het blok. Beide partijen beschuldigden elkaar in meerdere statements van dralen over de kwestie.

In een speech ‘s ochtends in Istanbul zei Erdogan volgens persbureau Reuters dat de EU de onderhandelingen niet durft stop te zetten uit angst over het klappen van de vluchtelingendeal die de twee partijen hebben gesloten. De president spoorde de EU aan met een beslissing te komen in plaats van steeds te dreigen de positie over de onderhandelingen te herzien. “Doe dat niet, maar maak je keuze.”

Kort daarna zei lid van de Europese Commissie Johannes Hahn, verantwoordelijk voor de uitbreiding van het blok, dat het tijd is “dat Ankara ons vertelt wat het echt wil.” Hij deed dat bij de presentatie van een rapport over de status van Turkije als EU-kandidaat. Daarin uit de EU hevige kritiek op de mensenrechtensituatie sinds de coup in juli dit jaar. Hahn:

“Deze acties gaan minder en minder samen met het officiële doel van Turkije om lid te worden van de EU.”

Consequenties
In een reactie op die uitspraken en op het rapport zei een Erdogan-woordvoerder aan het begin van de middag op de Turkse tv vervolgens weer dat “de EU met de consequenties zal moeten leven als ze de toelatingsgesprekken stopzetten.” De Turkse minister voor EU-zaken Omer Celik noemde het rapport “niet objectief” en zei dat de huidige EU niet meer de visie heeft van haar oprichters.

Turkije is sinds 2005 in gesprek met de EU om toe te treden tot de unie, maar de onderhandelingen staan onder toenemende spanning sinds de mislukte Turkse coup van juli. In de nasleep daarvan is volgens de EU onder andere de rechtspraak steeds minder onafhankelijk gaan functioneren. Ook staat de vrijheid van meningsuiting onder druk en is de EU niet blij met de plannen voor de herinvoering van de doodstraf.