Wie gaat Trumps zakenimperium besturen?

Zakelijke activiteiten Trump moet op korte termijn een beslissing nemen over het bestuur van zijn zakenimperium, om belangenverstrengeling te voorkomen.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in 2010 in de Schotse duinen, waar hij een luxueus golfresort wilde bouwen. De belangen van de natuur waren ondergeschikt. Foto David Moir/Reuters

Er is in de Verenigde Staten geen wet die de president verplicht om zijn zakelijke activiteiten op afstand te plaatsen. Trump zou zijn internationale zakenimperium, dat vooral uit vastgoed bestaat, maar ook golfbanen en allerlei producten die zijn naam dragen, dus zelf kunnen blijven besturen. Het is natuurlijk de vraag in hoeverre hij daar nog tijd voor heeft.

Nog meer vragen over het presidentschap van Trump? Deze roundup wordt regelmatig aangevuld.

Bovendien zal er druk vanuit het Congres en het publiek ontstaan om toch maatregelen te nemen, zodat belangenverstrengeling wordt voorkomen. Trump heeft in het verleden weleens gezegd dat hij, mocht hij president worden, hij zijn kinderen aan het roer van zijn ondernemingen zal plaatsen. Zij zouden dan worden bijgestaan door ervaren managers uit zijn imperium.

Zo’n constructie zou het risico van belangenverstrengeling onverminderd voort laten duren. Dus het is de vraag of dat voldoende is om de verwachte kritiek te doen verstommen. Als president gaat hij 400.000 dollar per jaar verdienen.

    • Wilmer Heck