Een zegen voor Israël?

Beeldhouwers werken aan
Beeldhouwers werken aan Foto Charlotte Ball / AP

Op het eerste oog lijkt een president Trump uitstekend voor Israël, gezien de toezeggingen die hij heeft gedaan. Zijn beloftes liegen er niet om. Zo heeft hij aangekondigd dat hij de Amerikaanse ambassade zal verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dit zou een enorme steun betekenen voor de Israëlische claim dat Jeruzalem, inclusief het bezette oostelijke deel van de stad, de enige en ondeelbare hoofdstad van de Joodse staat is. Tot op heden was hier internationaal geen steun voor. Ook zei Trump dat er onder zijn bewind geen Palestijnse staat zal komen.

Maar veel Israëliërs zijn bang wegens het antisemitisme dat Trump heeft losgemaakt, vooral online. Oud-voorman David Duke van de Ku Klux Klan is een prominente aanhanger. Trump wijst dan meestal op zijn Joodse schoonzoon, maar niet iedereen is van zijn goede intenties overtuigd. Voor de Palestijnen waren deze presidentsverkiezingen bij voorbaat al nadelig. Geen van beide kandidaten stond bekend als pleitbezorger van hun zaak, en bij Trump komen daar nog negatieve uitspraken over moslims bij.