Een op de zeven mantelzorgers overbelast

Het gaat om bijna 300.000 mensen in Nederland die gemiddeld 28 uur per week kwijt zijn aan mantelzorg.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Roos Koole/ANP

Bijna 15 procent van alle mantelzorgers ervaart de zorg die zij familie of bekenden geven als ‘zwaar’ of ‘zeer zwaar’. Het gaat om bijna 300.000 mensen in Nederland die gemiddeld 28 uur per week kwijt zijn aan mantelzorg.

Het percentage van een op de zeven Nederlanders dat aangeeft overbelast te zijn spendeert een stuk meer tijd aan mantelzorg dan het landelijk gemiddelde. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat er gemiddeld elf uur per week aan mantelzorg wordt besteed. In totaal zijn er ongeveer 2 miljoen mantelzorgers van 16 jaar of ouder in Nederland, ruwweg bijna 15 procent van de bevolking. De meeste mantelzorgers - 86 procent - verzorgen een familielid, de rest een andere bekende.

Tekst gaat verder onder grafiek:

Mantelzorg is zorg die mensen geven aan bekenden of familieleden die gehandicapt, chronisch hulpbehoevend of langere tijd ziek zijn. Het kan bestaan uit het wassen en kleden van de hulpbehoevende, het huishouden doen, zorgen voor vervoer en andere zaken of het simpelweg gezelschap houden van diegene.

Lees ook: ‘Niemand anders had die vlek op zijn broek gezien’

Nieuw overheidsbeleid

De cijfers van het CBS sluiten aan bij onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd door Dementiemonitor Mantelzorg van onderzoeksinstituut Nivel en Alzheimer Nederland. Daaruit bleek dat een op de zes mantelzorgers zich overbelast voelt door de zorgtaken, tegenover een percentage van een op de tien in 2013.

Critici wijzen naar de overheid als oorzaak van de stijgende overbelasting. Nieuw zorgbeleid dat in 2015 is geïntroduceerd moet mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen met hulp uit de directe omgeving.