‘Duitse politieactie tegen motorclubachtige Turkse vereniging’

Leden van Osmanen Germania zouden bij grootschalige criminaliteit betrokken zijn. In oktober werd een ‘chapter’ in Nederland gestart.

In Duitsland is sinds woensdagochtend een grote politieactie gaande die waarschijnlijk gericht is tegen de Osmanen Germania Box Club, die uit voornamelijk Turken bestaat. Dat melden verschillende Duitse media. Duizend agenten zijn zo’n vijftig gebouwen binnengevallen, verdeeld over zes deelstaten.

De politie is concreet op zoek naar wapens en munitie, en naar documentatie over de de structuur van de groep. Officieel is Osmanen Germania een boksclub, maar de vereniging heeft veel weg van een motorclub, zowel qua uiterlijk vertoon met leren hesjes met emblemen, als wat betreft de structuur. Leden zouden op grootschalige wijze criminele activiteiten ondernemen.

Veel van hen hebben een achtergrond in de vechtsportwereld en werken als beveiliger of uitsmijter. De groep werd in 2014 opgericht en heeft nu zo’n twintig zogeheten chapters in Duitsland. De club staat bekend als pro-Erdogan. In Duitsland is het al tot confrontaties gekomen tussen leden van Osmanen Germania en leden van een soortgelijke Koerdische club.

Een Duitse artiest met leden van Osmanen Germania in een videoclip. Tekst loopt verder onder video.

In oktober werd ook een chapter in Nederland opgericht, in Twente. Gemeentes in de regio en de politie houden de club volgens De Tubantia in de gaten. Nederlandse leden van de club zeggen echter in die krant dat berichten over criminaliteit niet kloppen.