Doodstraf en 48 celstraffen voor explosie Tianjin

Vorig jaar kwamen bij een explosie op een industrieterrein in de Chinese stad Tianjin 173 mensen om.

Beeld van de enorme explosie in Tianjin augustus vorig jaar.
Beeld van de enorme explosie in Tianjin augustus vorig jaar. Foto: screenshot YouTube

Een Chinese rechtbank heeft woensdag een voorwaardelijke doodstraf en 48 gevangenisstraffen uitgedeeld in verband met de bloedige ontploffing vorig jaar op een industrieterrein in de Chinese stad Tianjin. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Bij de explosie kwamen 173 mensen, onder wie 99 brandweerlieden en elf politieagenten, om het leven.

Het hoofd van een logistiek bedrijf, Yu Xuewei, kreeg een voorwaardelijke doodstraf opgelegd, wat inhoudt dat de straf bij goed gedrag na twee jaar in een levenslange celstraf kan worden omgezet. Hij heeft volgens de rechtbank smeergeld betaald om tussen 2013 en 2015 illegaal meer dan 49.000 ton van de zeer giftige en brandbare stof natriumcyanide in de opslagplaats onder te brengen. Yu liet weten zijn daden te betreuren en niet in beroep te zullen gaan, meldt AP:

“Ik wil van de mogelijkheid gebruikmaken mijn excuses aan te bieden aan de mensen die omkwamen en gewond raakten door de ontploffing, en hun families en alle burgers in het land.”

48 anderen kregen tussen de één en anderhalf jaar celstraf: 25 lokale overheidsfunctionarissen kregen celstraffen vanwege plichtsverzuim, machtsmisbruik en voor het in ontvangst nemen van steekpenningen. Verder kregen twaalf werknemers van het logistieke bedrijf Ruihai en elf werknemers van een bedrijf dat nepcertificaten verschafte celstraffen.

Dodelijkste incident in jaren

Op 13 augustus 2015 kwam de chemische opslagruimte in Tianjin tot ontploffing. De explosie was een van de dodelijkste incidenten in de Chinese industriële sector in jaren. Naast de 173 doden, raakten zo’n achthonderd mensen gewond.

Uit het onderzoek naar het incident bleek dat de ontploffing werd veroorzaakt door de brandgevaarlijke stof nitrocellulose. Het vuur sloeg vervolgens over naar de ruimte waar illegaal materiaal was opgeslagen. Onder de doden waren veel brandweerlieden en politieagenten, omdat zij geen weet hadden van het illegaal opgeslagen brandbare materiaal.

Schokkende beelden van de enorme explosie in Tianjin: