Demonstraties in Californië na overwinning Trump

Na de overwinning van Trump werd gedemonstreerd op campussen. In Oakland werden autobanden in brand gestoken.

Demonstrerende studenten op de campus in Davis, Californië.
Demonstrerende studenten op de campus in Davis, Californië. Foto: Max Whittaker / Reuters

In verschillende Amerikaanse steden zijn woensdagochtend demonstranten de straat op gegaan uit onvrede over de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Het was voornamelijk onrustig in Californië. Op de universiteitscampussen van Davis en Berkeley vonden studentenprotesten plaats. Even verderop werden in de stad Oakland ruiten ingegooid en autobanden in brand gestoken, zo melden Amerikaanse media.

Twitter avatar abc7newsbayarea ABC7 News WATCH LIVE: Protesters have set fire on the streets of downtown #Oakland. https://t.co/AinBbccNeV https://t.co/b8yRuXepCO

Op de studentencampus in de stad Santa Cruz was het eveneens onrustig.

Ook in andere staten werd gedemonstreerd. In Portland, Oregon gingen boze kiezers de straat op en bij het Witte Huis in Washington werd al gedemonstreerd voordat de uitslag bekend was. Een groep demonstranten had zich daar verzameld en scandeerde leuzen tegen Trump:

Tekst gaat verder onder Tweets

Twitter avatar apblake Andrew Blake “Fuck Donald Trump” chant outside White House right now https://t.co/cyWuUHyKuF

Onrust op verkiezingsdag

Overdag kwam tijdens het stemmen bij een schietpartij een man om het leven; drie anderen raakten zwaargewond toen een man het vuur opende bij een stemlokaal bij Azusa, Californië. Op verschillende plekken in het land ontstonden aanvaringen tussen gefrustreerde kiezers bij de stembureaus. Sommige mensen droegen ook een wapen bij zich, zij werden uit voorzorg opgepakt.