De zoektocht naar het ideale fietsparkeeruur

De fietsenstallingen in Utrecht staan regelmatig vol. Met gebruik van de nieuwe parkeerwijzers zocht DUIC uit wanneer.

ANP/Lex van Lieshout

Fiets je wel eens in de binnenstad van Utrecht, dan weet je dat het in de fietsenstalling bijzonder druk kan zijn. Vooral rond Utrecht Centraal staat de stalling regelmatig vol met eindeloze hoeveelheden tweewielers. Maar wanneer sta je met je fiets precies voor een volle bak? Bij de data-afdeling van de Utrecht Internet Courant (DUIC) vroegen ze zich af wanneer de ideale fietsparkeeruren eigenlijk waren. Met een beetje hulp van het nieuwe P-routesysteem zochten ze het uit.

Dat bleek nog een klus: Utrecht houdt de actuele fietsstallingenstand bij via sensors in de stalling en toont deze op borden in de stad. De actuele standen zijn online ook te vinden, maar er zijn eigenlijk geen publieke archieven. DUIC haalde archiefdata op bij een oud-raadslid en maakte ook zelf vanaf oktober momentopnamen van de stand. Vervolgens bouwde het team daarmee een paar visualisaties.

Tekst loopt door na de video

Wat zijn nou die ideale parkeertijden? Tussen 8:30 uur en 17:00 uur staat de stalling op het Jaarbeursplein helemaal vol. De Vredenburgstalling vult zich ook snel, terwijl het bij het stadhuis en de Universiteitsbibliotheek best wel rustig blijft. Alle conclusies blijken voor de hand liggende verklaringen te hebben: de stallingen vlakbij het station zitten vol tijdens de werkdag, terwijl een fiets in de binnenstad tijdens winkeluren wordt geparkeerd.

Daarom ging het team van DUIC nog een stap verder. Ze keken op welke dag van de week de bezettingsgraad het hoogst was. Het blijkt dat de Jaarbeursstalling op donderdag en vrijdag minder vol zit. Op maandag is het juist uitkijken geblazen.

Op basis van de data komt DataDuic tot een duidelijke conclusie:

Kortom hier zijn wat wijze vuistregels van de DataDuicers voor Utrechtse fietsers: kom je op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag na 8:30 aan op het station? Zet je fiets dan niet meer in de Jaarbeurspleinstalling neer. En kom je in het weekend in de middag naar de Binnenstad? Probeer dan de Vredenburgstalling te mijden.