De vijf meest opvallende momenten van de toespraak van Clinton

Hillary Clinton heeft de Amerikaanse verkiezingen verloren. Met deze speech gaf ze het officieel op.

Hillary Clinton tijdens haar concessiespeech op 9 november
Hillary Clinton tijdens haar concessiespeech op 9 november REUTERS/Brian Snyder

Het heeft even geduurd, maar Clinton was op woensdagavond Nederlandse tijd eindelijk bereid om een toespraak te geven waarin ze reageerde op haar verlies. Na enige valse starten kwam ze om half zes Nederlandse tijd ten tonele in de Grand Ballroom van het New Yorker Hotel, waar ze dinsdagnacht verbleef. Daar gaf ze de speech waarmee ze officieel Donald Trump erkende als de winnaar van de verkiezingsrace.

Kijk terug: de toespraak van Clinton. Tekst loopt door na de video

Clinton werd licht emotioneel geïntroduceerd door haar running mate, Tim Kaine, die zijn werk in de senaat hierna gewoon weer voortzet. We keken mee met haar speech en pikten er een aantal opvallende momenten uit.

1. Clinton biedt haar excuses aan.

Ze heeft nog nauwelijks gezegd dat ze heeft gebeld en hem heeft gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, of de excuses komen aan bod.

“Het spijt me dat we deze verkiezing niet hebben kunnen winnen, voor de waarden die we delen en de visie die we voor dit land hebben.”

Presidentskandidaten die het niet gehaald hebben bieden wel vaker hun excuses aan, maar meestal niet aan het begin van de speech.

2. Clinton wordt emotioneel.

“Ik weet hoe teleurgesteld jullie je voelen”, zegt Clinton, “Want ik voel het ook.” Ze weet nauwelijks de tranen binnen te houden. “Dit is pijnlijk. En dat zal het lange tijd blijven.” Het is het enige moment van de speech waarop ze haar gezicht niet helemaal in de plooi houdt.

3. Clinton herinnert Trump aan de grondwet.

Ze zal natuurlijk netjes ter zijde stappen, zegt ze. Dat staat in de grondwet, waar ze van houdt. “Maar in de grondwet is ook onze rechtsstaat vast gelegd. En het principe dat we allemaal rechten hebben.” Later komt ze hier nogmaals op terug, in idealistischere termen:

“De American dream is groot genoeg voor iedereen, van alle religies, alle rassen, mannen en vrouwen, LHBT mensen en mensen met een beperking. Voor iedereen.”

Het lijkt een niet zo subtiele verwijzing naar de campagne van Trump.

4. Clinton roept haar achterban op om door te blijven gaan.

Maar hoewel Hillary Clinton het veld ruimt, vindt ze dat het werk nog niet is afgelopen. Ze roept haar achterban op om de komende jaren door te blijven strijden.

“Onze verantwoordelijkheid als burgers is om door te blijven gaan, om het betere, sterkere, eerlijkere Amerika te bouwen waar we naar op zoek zijn.”

5. Clinton steekt de vrouwen in het publiek een hart onder de riem.

Er zitten veel shout-outs naar campagnemedewerkers en de achterban in de speech van Clinton. Slechts één doelgroep spreekt ze direct aan: vrouwen.

“We hebben dat hoogste en moeilijkste glazen plafond nog steeds niet kapot geslagen, maar op een dag zal iemand het doen. Aan alle kleine meisjes die nu meekijken: twijfel nooit dat jullie waardevol en machtig zijn en elke kans in de wereld verdienen om jullie dromen te behalen.”

Na haar historische verlies liet Clinton zich enige tijd niet meer publiekelijk zien. In plaats daarvan hield campagneleider John Podesta om 2 uur ‘s nachts lokale tijd een korte speech in het hoofdkwartier van Clinton in New York, waarin hij Clinton-supporters vroeg om naar huis toe te gaan. Korte tijd later belde Clinton Trump op om hem te feliciteren met zijn verkiezingszege. Hoewel ze uiteindelijk wel in totaal meer stemmen trok, wist ze niet het cruciale aantal kiesmannen binnen te halen dat nodig was voor een overwinning.