De Persgroep koopt platform voor online video’s

Video

De Persgroep is het zoveelste mediabedrijf in Nederland dat wil groeien in online video’s. De groep kocht deze week platform Makers Channel.

De Persgroep, uitgever van onder meer de Volkskrant, het AD, Trouw en een groot aantal regionale kranten, gaat verder uitbreiden op het gebied van online video. Het Vlaamse mediabedrijf neemt daartoe het Nederlandse videoplatform Makers Channel over, voor een niet-bekendgemaakt bedrag.

Makers Channel bundelt de video’s van populaire vloggers zoals oud-voetballer Ryan Babel, gamer Milan Knol (de broer van Enzo Knol), culinaire videomaker Jet van Nieuwkerk en muzikant Lil Kleine. Het videoplatform werkte al samen met de website van het AD, met tijdschrift Glamour en de televisiezender Fox.

Bij de presentatie van de financiële resultaten in april van dit jaar gaf de Persgroep al aan meer te willen investeren in digitale diensten, online video en locatiegebaseerde diensten. De Persgroep werkt op het gebied van internetvideo’s ook samen met Ziggo Sport. Het AD plaatst videofragmenten van sportwedstrijden, afkomstig van kabelmaatschappij Ziggo.

Online video groeit

De Persgroep investeert onder meer in online video, omdat dat een van de weinige terreinen is waar de advertentiemarkt nog groeit. Dat geldt ook voor mobiele media. Volgens de media-analisten van PwC wordt videoreclame ook steeds populairder.

In de jaarlijkse Media & Entertainment Outlook stelt PwC dat adverteren rond webvideo’s de komende jaren groeit met 23,9 procent (mobiele video’s) en 13,5 procent (op gewone, niet-mobiele sites). In 2020 is de omzet hier circa 223 miljoen euro. Dat is overigens nog steeds maar een kwart van de (huidige) omzet in gewone tv-commercials.

Makers Channel – niet te verwarren met het grote Amerikaanse online videoplatform Maker Studios, onderdeel van Disney – bestaat sinds de zomer van vorig jaar. Per maand kijken bezoekers circa 3,5 miljoen videofilmpjes op de site. Volgens het bedrijf groeit het aantal gestarte video’s met 25 procent per maand.

De Persgroep is niet het eerste Nederlandse mediabedrijf dat investeert in online video. RTL Nederland heeft al twee jaar een eigen platform, een zogenoemd ‘multichannel netwerk’, RTL MCN. SBS kocht Social1nfluencers, en maakt video’s op de online zender S1. Telegraaf Media Groep (TMG) bundelt zijn video-activiteiten vanaf begin volgend jaar op een eigen on demand-dienst, Telegraaf VNDG. Ook in het buitenland hebben grote mediaconcerns de afgelopen jaren veel geld gestoken in MCN’s.