Opinie

De haai komt dichterbij

Amateurfilmers en -fotografen gaan graag de ‘haaienkooi’ in – wat in feite een mensenkooi is, die haaien juist buitensluit. Althans, dat is de bedoeling.

Binnen korte tijd vonden er namelijk twee ongelukken plaats. Tot verrassing van inzittenden, ver onder water aan hun ketting hangend bij het eiland Guadeloupe aan de westkust van Mexico, vernielde een forse mensenhaai – de ‘white shark’ van Jaws – al etend van het lokvoer hun metalen luchttank. Het arme dier kwam vast te zitten in de ontstane opening. Terwijl de gehurkte mensen gespannen naar hem opkeken, floepte hij naar buiten.

In het tweede geval, in hetzelfde gebied, hing een rijtje haaienkooien aan de zijkant van een schip. Vanaf het dek kreeg een grote mensenhaai wat voedsel aan een stok voorgehouden. Daar dook hij met zoveel vaart op af dat hij door de film-opening van de eerste kooi schoot. De haai zat nu in zijn geheel in de kooi totdat iemand het toegangspaneel aan de bovenkant van de kooi open klapte, waarna de kraakbeenvis met bebloede flanken de kooi verliet – de fotograaf beduusd achterlatend.. Beide zaken voeden de discussie over toeristisch haaienkooiengebruik. Als je al stiekem lokvoer gebruikt, doe dat dan niet bij een kooi. Dat is beter voor mens én dier.