CBS

1 op 7 mantelzorgers is ‘zwaarbelast’

Eén op de zeven mantelzorgers zegt zwaarbelast te zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De zwaarbelaste mantelzorger is wekelijks gemiddeld 28 uur kwijt aan de zorg voor familieleden of bekenden. Van de Nederlanders van 16 jaar en ouder verleende zo’n 15 procent vorig jaar mantelzorg. Dat komt volgens het CBS neer op ongeveer 2 miljoen mensen, die daar gemiddeld elf uur per week aan kwijt zijn. 86 procent van de mantelzorgers zorgt voor een familielid. Nederlanders van boven de 40 jaar ontfermen zich relatief vaak over familieleden en bekenden. Bijna een vijfde deel van deze leeftijdsgroep zorgt volgens het CBS voor iemand uit zijn of haar omgeving. De vakcentrale CNV waarschuwt dat overbelasting van werkende mantelzorgers tot uitval op de arbeidsmarkt kan leiden. (ANP)

    • Michiel Dekker