Bussemaker teruggefloten om monumentenplan

Staatssecretaris Sander Dekker en Minister Jet Bussemaker tijdens de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Staatssecretaris Sander Dekker en Minister Jet Bussemaker tijdens de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Foto ANP / Bart Maat

Onder druk van de Tweede Kamer houdt minister Jet Bussemaker (OCW, PvdA) een omstreden wetsvoorstel aan om de fiscale aftrek voor monumentenzorg en bijscholing om te zetten in goedkopere subsidieregelingen. Dat betekent dat de aftrek van het onderhoud van particuliere monumenten op de inkomstenbelasting volgend jaar blijft bestaan.

Dat maakte Bussemaker woensdagmiddag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Op verzoek van de Kamer zal ze met een alternatief voorstel komen.

Het tijdelijk intrekken van het wetsvoorstel, dat in een groot pakket met belastingmaatregelen voor 2017 nog voor 1 januari door het parlement moet worden goedgekeurd, zorgt voor een gat op de begroting van OCW van 25 miljoen euro.

Bussemaker hoopt nog steeds de belastingaftrek voor beroepsgerichte bijscholing in 2018 te kunnen afschaffen maar ze zal hiervoor een nieuw voorstel indienen. Dat plan moet al wel komend jaar tot een bezuiniging van 106 miljoen euro leiden, hetgeen ze met een boekhoudkundige ‘kasschuif’ wil realiseren. Daarbij worden toekomstige bezuinigingen met goedkeuring van minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) al in 2017 ingeboekt.

In het debat met de Tweede Kamer afgelopen maandag kreeg Bussemaker zware kritiek voor de wijze waarop ze het voorstel had ingediend. Het was „onzorgvuldig voorbereid” en „slecht onderbouwd”. De nieuwe subsidieregelingen voor zowel monumentenonderhoud als bijscholing had de minister niet gedetailleerd uitgewerkt, terwijl zij al wel de huidige fiscale aftrekmogelijkheden hiervoor wilde afschaffen. „Gooi niet je oude schoenen weg, voor je nieuwe hebt”, adviseerde Aukje de Vries van coalitiepartner VVD. D66 en ChristenUnie verweten Bussemaker dat het omstreden voorstel vooral uit bezuinigingsmotieven was gedaan. „U wil de Kamer verantwoordelijk maken voor een probleem op uw eigen begroting”, zei D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel zou afstemmen, dreigde de minister, dan zal ze elders op cultuur of onderwijs moeten gaan besparen. „Ik heb géén alternatieven”, riep Bussemaker. Die heeft ze nu schijnbaar toch gevonden. Hoe de minister het begrotingsgat van 25 miljoen wil dichten zal ze pas bij de Voorjaarsnota bekend kunnen maken; de Tweede Kamer heeft de behandeling van de Onderwijsbegroting immers vorige week al afgerond.