Bezwaar tegen nieuwe prostitutiezone Utrecht verworpen

De Raad van State betwist dat de zone voor bewoners tot overlast leidt. In 2013 werd de oude zone gesloten op verdenking van mensenhandel.

De prostitutieboten aan het Zandpad moesten in 2013 sluiten.
De prostitutieboten aan het Zandpad moesten in 2013 sluiten. Foto Koen van Weel / ANP

Er komt definitief weer een zone in Utrecht waar raamprostitutie mogelijk is. De Raad van State verwierp bezwaren van bewoners tegen het creëren van een nieuwe prostitutiezone, die ruimte moet bieden aan 162 ramen. Zij vrezen overlast en zeggen dat er minder behoefte is aan de ramen dan de gemeente beweert.

Volgens de Raad van State is er met de keuze voor de locatie door de gemeente niks mis. Het bestemmingsplan ‘Het Nieuwe Zandpad’ van de gemeente kan daarom gewoon doorgang vinden. Het is mogelijk dat bezoekers van de prostituees ook in het Antoniuskwartier komen, de woonwijk die grenst aan de zone, maar de Raad van State oordeelt dat de kans klein is dat dat tot onaanvaardbare overlast leidt. Ook is er geen reden aan te nemen dat de behoefte aan de ramen is afgenomen ten opzicht van vroeger.

Lees ook: De Utrechtse prostituees passen straks mooi in het landschap

De locatie van de zone. Tekst gaat verder onder kaart.

Cabines

In 2013 werden alle ramen in Utrecht gesloten, zowel op het Zandpad (145 ramen) als in de Hardebollenstraat in het centrum (17 ramen). Er waren ernstige vermoedens dat prostituees werden uitgebuit en dat er mensenhandel plaatsvond. Driehonderd vrouwen raakten hun werk kwijt door de sluiting.

In een kritisch rapport werd de gemeente verweten een ondoordachte beleidsbeslissing genomen te hebben. Terugkeer naar de boten waarop de prostituees werkten kon echter niet, omdat het waterschap dat niet meer wil.

De gemeente brengt de totale vroegere hoeveelheid ramen nu op één locatie onder. Het idee is cabines te bouwen waarin de prostituees kunnen werken.