Donald Trump verkozen tot 45ste president van de VS

De Republikein haalde meer dan 270 kiesmannen binnen en kan daardoor niet meer achterhaald worden.

De 45ste president van de Verenigde Staten, Donald Trump.
De 45ste president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Foto: John Locher / AP

Donald Trump is dinsdag verkozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten. De Republikein passeerde rond 08.30 uur Nederlandse tijd de grens van 270 kiesmannen en kan daardoor niet meer ingehaald worden door Hillary Clinton. Onder meer persbureau AP en The Guardian riepen Trump daarom uit als winnaar.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Donald Trump is elected president of the United States. https://t.co/yJpgfsAbc6

Lange tijd leek de verkiezingsstrijd zich dinsdagnacht Nederlandse tijd volgens verwachting te voltrekken. Rond 01.00 uur kwamen de eerste exitpolls binnen. Zoals verwacht won Trump de staten Kentucky en Indiana, terwijl Clinton Vermont achter zich kreeg. Ook dat Clinton een uur later Massachusetts, Maryland, New Jersey, Delaware en het hoofdstedelijk district Washington D.C. kreeg toegewezen, en Trump Oklahomo binnenhaalde, was geen verrassing te noemen.

Vanaf 03.00 uur werd het spannender, omdat Trump won in enkele swing states. Vooraf was al duidelijk dat Trump deze staten nodig zou hebben om zijn kans op het hoogste ambt in de VS te vergroten. Na overwinningen in Ohio om 04.30 uur en een half uur later in North Carolina en Florida, stevende Trump af op de overwinning. Vervolgens werd rond 07.30 uur ook Pennsylvania binnengehaald. Door het winnen in de staat Wisconsin, tien kiesmannen, kon door Trump de definitieve overwinning worden uitgeroepen.

Bekijk hier: de kaart met voorlopige uitslagen per staat

De overwinning zal voor velen als een verrassing komen. Sinds Trump en Clinton afgelopen zomer door hun partijen als kandidaat werden aangedragen, lag de Republikein steeds enkele procentpunten achter op zijn Democratische opponent. Tot aan de verkiezingsdag voorspelden veel peilers een zege voor Clinton.

Lees ook het liveblog van NRC: Trump wint presidentsverkiezingen, Clinton erkent verlies.

Overwinningsspeech

Trump sprak zijn aanhang toe bij zijn verkiezingshoofdkwartier in het Hilton-hotel in Midtown Manhattan, waar hij de verkiezingsoverwinning claimde. Hij beloofde een president te zullen zijn “voor álle Amerikanen”.

Volgens Trump heeft Clinton hem telefonisch gefeliciteerd met de overwinning. Eerder werd duidelijk dat Clinton haar aanhang op de verkiezingsavond niet meer zal toespreken.